Hongkongissa Tiananmenin verilöylyn muistelu lopetetaan myös kirkoissa – järjestäjät pelkäävät rikkovansa Kiinan asettamaa tiukkaa sensuurilakia

Lain voimaantulon jälkeen myös lukuisia muistomerkkejä on poistettu ympäri Hongkongia.

Hongkongilainen nainen kunnioittamassa verilöylyn uhrien muistoa Causeway Bayssa. Kuva on otettu viime vuonna kesäkuun 4. päivänä.

30.5. 17:30

Hongkongissa katolinen kirkko ei aio järjestää muistotilaisuuksia ensimmäistä kertaa 33 vuoteen Tiananmenin uhrien muistolle, kertoo uutistoimisto AFP.

Kirkon järjestämät muistotilaisuudet ovat olleet yksi viimeisimmistä tapahtumista, joissa on kunnioitettu vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion, Tiananmenin verilöylyn uhreja.

Järjestävänä tahona ollut Hongkongin katolisten opiskelijoiden liiton edustajan, pastori Martin Ipin mukaan kyseisiä muistotilaisuuksia on ollut ”erittäin vaikeaa järjestää nykyisessä sosiaalisessa ilmapiirissä”.

”Tosiasia on, että emme halua rikkoa mitään lakia Hongkongissa”, pastori kertoi AFP:lle, viitaten tällä vuonna 2020 asetettuun lakiin, jolla Kiina on tiukentanut otettaan Hongkongista. Myös hongkongilainen hiippakunta, joka oli toinen toinen keskeinen järjestäjä, kertoi peruneensa Tiananmenin verilöylyn uhrien muistotilaisuutensa samaisesta syystä.

AFP:n mukaan kirkon järjestäjätahot päättivätkin perua tapahtumansa, sillä ne pelkäsivät rikkovansa niillä Manner-Kiinan kommunistisen puolueen asettamaa kansallisen turvallisuuden lakia, joka astui voimaan vuonna 2020. Lain verukkeella Kiina on pyrkinyt kieltämään Tiananmenin verilöylyn julkisen tunnustamisen, ja sensuroinut siihen liittyviä tapahtumia ja muistoja voimakkaasti.

Lain voimaantulon jälkeen myös muistomerkkejä on poistettu ympäri Hongkongia. Muun muassa kuusi paikallista yliopistoa poisti kampusalueiltaan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn muistomerkkejä, mukaan lukien Hongkongin yliopisto, (HKU) joka poisti kampusalueeltaan kahdeksan metriä korkean Häpeäpylväs-veistoksen. Teos on tanskalaisen taiteilijan Jens Galschiøtin tekemä.

Lue lisää: Hongkongin yliopisto vahvistaa: Tiananmenin uhrien muistomerkki purettu ja poistettu kampusalueelta

Hongkongin yliopiston kampusalueella oli aikaisemmin tanskalaisen taitelijan Jens Galschiøtin Häpeäpylväs-veistos, joka päädyttiin poistamaan uuden kansallisen turvallisuuslain astuttua voimaan vuonna 2020. Kuva on otettu tämän vuoden toukokuun 24. päivänä yliopistolta paikasta, missä muistomerkki ennen sijaitsi.

Sen lisäksi useita aktivisteja, toimittajia ja tavallisia ihmisiä on pidätetty vuoden 2020 lain astuttua voimaan. Heitä on syytetty kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta.

Myös tunnetun Hong Kong Alliance -ryhmän johtajat pidätettiin viime vuoden syyskuussa, kertoo brittilehti The Guardian. Ryhmä oli aiemmin järjestänyt myös muistotilaisuuksia verilöylyn uhrien muistolle, ja heidän kerrotaan myös ylläpitäneen Tiananmenin museota, joka lakkautettiin paikallisviranomaisten toimesta.

Tiananmenin verilöyly päättyi kesäkuun 4. päivän vuonna 1989, jolloin Kiinan sotilaat surmasivat lukuisia mieltään osoittaneita Pekingissä Taivaallisen rauhan aukiolla. Verilöylystä tuli kuluneeksi 30 vuotta vuonna 2019.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat