Kiinan sotilaskoneet lensivät jälleen Taiwanin ilma­puolustus­alueella – Vain päiviä aiemmin Biden ilmoitti Yhdys­valtojen auttavan Taiwania tarvittaessa

Sotilaskoneiden tunkeutuminen Taiwanin ilmapuolustusalueelle oli kooltaan merkittävin sitten tammikuun.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi Taiwanin tilannetta viime viikolla Aasian-vierailullaan.

31.5. 9:44

Yhteensä 30 Kiinan sotilaskonetta lensi maanantaina Taiwanin ilmapuolustus­alueelle, Taiwanin puolustusministeriö kertoo. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Taiwanin viranomaiset kertoivat lähettäneensä omat hävittäjänsä tarkkailemaan kiinalaiskoneita. Kyse on suurimmasta kiinalaiskoneiden tunkeutumisesta ilmapuolustusalueelle sitten tämän vuoden tammikuun, jolloin yhteensä 39 sotilaskoneen kerrottiin lentäneen ilmapuolustusalueelle.

Ilmapuolustusalue ei ole sama asia kuin Taiwanin ilmatila: teknisesti se on kansainvälistä ilmatilaa, mutta sitä pidetään ”harmaana alueena” Manner-Kiinan ja Taiwanin välissä. Sekä Manner-Kiina että Taiwan ovat pitäneet Taiwaninsalmen keskiviivaa rajana, jota niiden asevoimat eivät ylitä. Rajan tarkkaa sijaintia ei ole sovittu.

Kiinalaiskoneista on tullut tavallinen näky Taiwanin ilmapuolustusalueella. Uutistoimisto AFP:n mukaan Taiwan raportoi viime vuonna lähes tuhannesta ilmapuolustusalueelle tunkeutumisesta.

Viimeksi isomman huomion Kiinan koneiden lentäminen alueelle herätti viime syksynä, kun useita sotilaskoneita lensi alueella samaan aikaan, kun talousasioista vastaava Yhdysvaltain ulkoministeriön osastopäällikkö Keith Krach vieraili Taiwanissa.

Kiinalaiskoneiden määrän lisääntyminen Taiwanin ilmapuolustusalueella kertoo Manner-Kiinan ja Taiwanin välien kiristymisestä. Kiina pitää Taiwania osana Kiinaa, kapinoivana maakuntanaan. Taiwanissa pelätään Kiinan sotilaallista hyökkäystä ja valtausyritystä.

Viimeisimmän ilmapuolustusalueelle lentämisen on katsottu olevan Kiinan vastaus Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viimeviikkoisiin kommentteihin.

Yhdysvalloilla on hyvät välit Taiwanin kanssa, ja viime viikolla Aasian-vierailullaan Biden ilmoitti suorasanaisesti, että Yhdysvallat auttaisi Taiwania puolustamaan itseään, jos Kiina hyökkäisi saarelle.

Pian Bidenin kommenttien jälkeen Valkoinen talo kiiruhti ilmoittamaan, että Yhdysvaltojen virallisessa linjassa mikään ei ole muuttunut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat