Kiina: Lentäminen Taiwanin ilma­puolustus­alueella oli ”välttämätön vastaus” Bidenin kommentteihin

Taiwanin puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että 30 Kiinan sotilaskonetta oli lentänyt Taiwanin ilmapuolustusalueelle.

Kiinalainen sotilaskone Guangdongin provinssissa vuonna 2014.

1.6. 9:31

Kiinan armeija on ilmoittanut suorittaneensa Taiwania ympäröivillä meri- ja ilma-alueilla ”valmius­partiointia”, joka oli sen mukaan välttämätön vastaus Yhdysvaltain ja Taiwanin väliseen "salaliittoon”.

Taiwanin puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että 30 Kiinan sotilaskonetta oli lentänyt Taiwanin ilmapuolustusalueelle. Kiinan ja Taiwanin välien kiristyminen viime vuosina on näkynyt siinä, että Kiina on lisännyt lentämistä alueella.

Maanantaina ilmoitettu havainto oli suurin kiinalaiskoneiden tunkeutuminen ilmapuolustusalueelle sitten tammikuun.

Ilmapuolustusalue ei ole sama asia kuin Taiwanin ilmatila, vaan sitä pidetään ”harmaana alueena” Manner-Kiinan ja Taiwanin välissä. Sekä Manner-Kiina että Taiwan ovat pitäneet Taiwaninsalmen keskiviivaa rajana, jota niiden asevoimat eivät ylitä.

Syy Kiinan koneiden viimeisimmälle tunkeutumiselle Taiwanin ilmapuolustusalueelle piilee Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viimeviikkoisessa Aasian-vierailussa.

Biden ilmoitti suorasanaisesti, että Yhdysvallat auttaisi Taiwania puolustamaan itseään, jos Kiina hyökkäisi saarelle. Bidenin mukaan Yhdysvallat olisi valmis menemään pidemmälle puolustaakseen Taiwania kuin se on mennyt tukiessaan Ukrainaa.

Keskiviikkona Kansan vapautusarmeijan itäisen sotatoimialueen johto ilmoitti lausunnossaan, että sen ”valmiuspartiointi” Taiwanin ympäristössä oli ”välttämätön vastaus Yhdysvaltojen ja Taiwanin väliseen salaliittoon”.

”Viime aikoina Yhdysvallat on tehnyt siirtoja Taiwanin kysymyksessä sanomalla yhtä ja tekemällä toista. Se on tukenut Taiwanin itsenäisyysjoukkoja, mikä asettaa Taiwanin vaaralliseen tilanteeseen”, armeijan johto sanoi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiinan ja Taiwanin välit ovat olleet pitkään hyvin jännittyneet. Kiina pitää Taiwania osana Kiinaa, kapinoivana maakuntanaan, vaikka käytännössä Taiwan on itsenäinen saarivaltio.

Kiina on ollut tyytymätön Yhdysvaltojen ja Taiwanin läheisiin väleihin. Yhdysvallat yrittää tasapainoilla tilanteessa, mistä kertoo myös se, että pian Bidenin kommenttien jälkeen Valkoinen talo kiiruhti ilmoittamaan, että Yhdysvaltojen virallisessa linjassa mikään ei ole muuttunut.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat