Kelpaako Boris Johnson enää omilleen – konservatiivit päättävät pää­ministerin kohtalon, ja monelle päätös on puhtaasti itsekäs

Boris Johnsonilla saattaa pian olla edessä luottamusäänestys, jos tyytymättömiä oman puolueen kansanedustajia kertyy tarpeeksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson piti tiedotustilaisuuden koronajuhlakohuun liittyen toukokuun lopussa Lontoossa.

2.6. 2:00

Lontoo

Mikä on päivän numero?

Jokapäiväinen numerokysymys kuumottaa nyt Britannian poliittisia piirejä.

Onko numero 28? Vai 30? Vai ehkä jo 40?

Kyseessä ei ole ikä, koko eikä kengännumero vaan numero pääministerin pään menoksi: kuinka moni Boris Johnsonin oma kansanedustaja on menettänyt luottamuksen johtajaansa.

Jos kapinallisia kertyy tarpeeksi – eli 54 kaikista konservatiivipuolueen 359 kansanedustajasta – täytyy Johnsonin alistua luottamusäänestykseen.

Vain yksi henkilö tietää varmasti, kuinka moni konservatiiviparlamentaarikko panisi Johnsonin vaihtoon. Hän on konservatiivien rivikansanedustajien komitean puheenjohtaja Graham Brady.

Brady kerää tyytymättömien ”kirjeet”, joissa vaaditaan luottamusäänestystä. Samalla hän valvoo, täyttyykö maaginen luku.

Muut voivat vain arvailla.

Brittiviestimet laskevat ja listaavat konservatiiveja, jotka ovat julkisesti kertoneet pettyneensä Johnsoniin. Mutta johtaako arvostelu äänestysvaatimukseen? Ja kuinka moni puukottaa selkään vaan ei kerro julkisesti?

Herra yksin tietää. Sir Graham Brady, nimittäin.

Lue lisää: Boris Johnson pyysi taas koronajuhlia anteeksi, mutta ei aio erota: Tehtäväni on jatkaa

Johnsonin poliittinen ura on rakentunut vahvalle henkilökohtaiselle karismalle, jonka avulla hän on selviytynyt lukuisista kohuista ja skandaaleista.

Johnsonin poliittinen hahmo on kuin feenikslinnun, liukkaan ankeriaan ja teflonpannun hybridi: mikään ei tartu, eikä mikään tee kuolettavan kipeää.

Pandemia-ajan kielletyistä koronajuhlista uhkaa nyt kuitenkin tulla taakka, jota moni omistakaan ei anna pääministerille anteeksi.

Vapaaehtoisesti hän ei silti lähde. Mutta onko tarpeeksi monella konservatiivilla pokkaa panna johtajansa luottamusäänestystestiin?

Pääministerin arvostelijoihin on liittynyt myös hänen oma eettisen toiminnan neuvonantajansa.

Osalle arvostelijoista kyse on etiikasta ja moraalista. Pääministerin arvostelijoihin on liittynyt tällä viikolla – ironista kyllä – myös hänen oma eettisen toiminnan neuvonantajansa.

Monelle konservatiiville kriteerit ovat sen sijaan puhtaasti itsekkäät. Olennaisia Boris-kysymyksiä ovat heille seuraavat:

Yksi: Pystyykö Johnson viemään puolueensa vielä uuteen parlamenttivaalivoittoon keväällä 2024?

Kaksi: Jos tyytymättömyys pääministeriin lisääntyy, onko vaarassa myös kansanedustajan oma parlamenttipaikka?

Kolme: Jos Johnson heivataan, kenestä tulee seuraaja? Ja mikä tärkeintä, onko uudesta voittamaan seuraavat vaalit?

Juhannuksen alla käydään kahdessa vaalipiirissä Englannissa täytevaalit. Konservatiiviehdokkaiden menestys tai tappio mittaa samalla myös Johnsonin suosiota.

Mutta vaikka Johnson joutuisikin kesän kuluessa omiensa luottamusäänestykseen, ei se tarkoita välttämättä sitä, että hänelle näytettäisi ovea. Kapinallisia pitäisi kertyä yli puolet parlamenttiryhmästä eli 180 kansanedustajaa.

Yleinen arvio on, että Johnsonille riittää kyllä tarvittava määrä tukijoita. Omiensa luottamusäänestyksestä selvisi myös Johnsonin edeltäjä Theresa May.

Eräät jopa arvioivat, että ehkä Johnsonille olisi eduksi alistua luottamusäänestykseen. Se rauhoittaisi tilanteen ainakin vuodeksi.

Nykytilanne on epävakaa ja äänestäjien kärsivällisyys koetuksella. Brexit-riitojen jälkeen iski pandemia-aika, jonka jälkeen nyt kärsitään kovasta inflaatiosta.

Konservatiivien sisäistä moraalitaistoa seuraa sivusta – paukkumaissia syöden – työväenpuolue. Labourin suosio on vankassa nousussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat