Turkki uhkaa uudella hyökkäyksellä Pohjois-Syyrian kurdi­alueille, aikeena ”turva­vyöhykkeen” luominen

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa puhdistavansa Tal Rifatin ja Manbijin kaupungit ”terroristeista”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui tänään johtamansa AKP-puolueen eduskuntaryhmäkokouksen aikana Ankarassa.

1.6. 16:31

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa maan suunnittelevan uutta hyökkäystä Pohjois-Syyrian kurdialueille. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Iskun kohteena ovat Erdoğanin mukaan kurditaistelijat, joita hän kutsuu ”terroristeiksi”, ja tarkoituksen on luoda Turkin rajalle ”turvavyöhyke”.

”Otamme uuden askeleen kolmenkymmenen kilometrin turvavyöhykkeen luomisessa etelärajallemme. Puhdistamme Tal Rifatin ja Manbijin kaupungit terroristeista, ja tulemme tekemään saman myös muiden alueiden kanssa, askel askeleelta”, Erdoğan sanoi keskiviikkona. Tal Rifat ja Manbij ovat kaupunkeja Syyrian pohjoisosassa Aleppon maakunnassa.

"Katsotaan, kuka tukee näitä Turkin laillisia toimia ja kuka pyrkii estelemään niitä", Erdoğan lisäsi.

Erdoğan on jo viikon ajan uhannut uudella sotilaallisella hyökkäyksellä Turkin etelärajalle Kurdistanin työväenpuolue PKK:n taistelijoita ja Yhdysvaltain tukemaa Syyrian aseellista kurdijoukkoa YPG:tä vastaan. Turkki pitää PKK:ta ja YPG:tä terroristiryhminä.

Turkki on suorittanut vuodesta 2016 lähtien neljä sotilasoperaatiota Syyrian pohjoisosissa kohteenaan pääasiassa aseelliset YPG-joukot. Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyrian kurdeja vastaan viimeksi vuonna 2019 pyrkimyksenään silloinkin luoda turvavyöhyke rajansa läheisyyteen. Tämän hyökkäyksen johdosta useat maat, muiden muassa Suomi ja Ruotsi, asettivat asevientikieltoja Turkkiin.

Erdoğan on ilmoittanut vastustavansa Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon siksi, että maat Turkin mukaan tukevat sen terroristisina pitämiä kurdiryhmiä. Lisäksi se on vaatinut asevientikieltojen purkamista.

Nato-liittolaiset, erityisesti Yhdysvallat, ovat arvostelleet Turkin operaatioita Syyriassa. Yhdysvallat ilmaisi huolensa uudesta hyökkäyksestä ja sanoi, että hyökkäys asettaisi vaaraan Yhdysvaltain alueella olevat joukot ja heikentäisi alueellista vakautta.

Erdoğan sanoi, että Turkki ei aio odottaa Yhdysvalloilta lupaa operaation aloittamiseen.

Erdoğan keskusteli uudesta hyökkäyksestä eilen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Turkin presidentin mukaan maiden vuonna 2019 allekirjoittama sopimus sallisi turvavyöhykkeen luomisen Turkin Syyrian vastaiselle rajalle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat