Kiinan tarjoama turvallisuus­sopimus saa osakseen arvostelua, suurvaltojen kamppailu Tyynenmeren asetelmista jatkuu

Samoan pääministeri Fiame Naomi Mata’afa ilmoitti, että hänen mielestään Tyynenmeren valtioiden pitäisi ensin neuvotella keskenään Kiinan turvallisuussopimustarjouksesta.

Samoan pääministeri Fiame Naomi Mata'afa piti torstaina yhteisen tiedotustilaisuuden Australian ulkoministerin Penny Wongin kanssa.

2.6. 14:09

Sekä Kiinan ulkoministeri Wang Yi että Australian ulkoministeri Penny Wong ovat vierailleet viime päivinä hämmentävän nopealla tahdilla Tyynenmeren saarivaltioissa.

Ensin matkaan lähti Kiinan Wang, jonka tavoitteena oli saada yhteensä kymmenen Tyynenmeren saarivaltion kanssa yhteinen turvallisuussopimus. Kiinan aktiivisuudesta säikähtänyt Australian Wong lähti matkalle pian kollegansa jälkeen, ja nyt hän kiertää suunnilleen samoja saarivaltioita.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Kiina ei ole onnistumassa tavoitteessaan. Wangin vierailun kohteena olleet maat ovat allekirjoittaneet lähinnä talouteen liittyviä kahdenvälisiä sopimuksia. Turvallisuussopimus on jäämässä hyllylle.

Lue lisää: Miksi Yhdysvallat ja Kiina kilpailevat juuri nyt Kiribatin, Fidžin ja muiden Tyynenmeren saari­valtioiden sydämistä?

Torstaina Samoan pääministeri Fiame Naomi Mata’afa arvosteli julkisesti Kiinan tapaa toimia asiassa. Mata’afa kertoi näkemyksensä Australian ulkoministerin Wongin kanssa järjestetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Mata’afan mukaan Samoa oli huolissaan siitä, että Tyynenmeren valtiot eivät olleet pystyneet keskustelemaan Kiinan tarjouksesta keskenään ennen kuin niiden olisi pitänyt jo tehdä päätöksiä. Samoan näkemys on, että Tyynenmeren valtioiden on keskusteltava asiasta ensin yhdessä Tyynenmeren saarten foorumissa.

”Emme voineet suostua siihen, että olisimme tässä tilanteessa voineet tehdä lopullisia päätöksiä. Mielestäni alueemme valtioiden pitää tavata keskenään ja harkita yhdessä kehityskumppaneidemme meille esittämiä ehdotuksia”, Mata’afa sanoi.

Reutersin mukaan osa Tyynenmeren valtioista pelkää, että liian läheiset taloudelliset suhteet Kiinan kanssa voivat johtaa ongelmiin Yhdysvaltojen ja näiden liittolaisten kanssa.

Samoan lisäksi Kiina sai vierailuistaan arvostelua myös Papua Uusi-Guineassa, jossa käydään parlamenttivaalit tulevana viikonloppuna. Maan johtoon pyrkivä entinen pääministeri Peter O’Neill ilmoitti torstaina, ettei maan pitäisi tehdä minkäänlaisia sopimuksia Kiinan kanssa ennen vaaleja, Reuters kertoo.

Kiinan ja Australian tiiviissä matkustelussa kyse on Kiinan, Yhdysvaltojen ja Yhdysvaltojen liittolaisten välisestä kamppailusta Tyynenmeren turvallisuustilanteesta.

Aikaisemmin tänä vuonna Kiina solmi turvallisuussopimuksen Salomonsaarten kanssa, joka on hiljattain vahvistanut merkittävästi suhteitaan Kiinaan. Aiemmin Salomonsaaret on ollut Australian läheinen kumppani.

Kamppailu Tyynenmeren tilanteesta onkin nostanut pikkuruiset saarivaltiot arvoon arvaamattomaan.

”Tämä alue on strategisesti hyvin tärkeä, erityisesti Kiinan ja Yhdysvaltain välisessä kilpailussa”, Helsingin yliopiston Kiinan-tutkimuksen professori Julie Chen sanoi HS:lle aiemmin tällä viikolla.

Yhdysvalloilla on Kiinan rannikon tuntumassa ketjumainen blokki liittolaisia Japanista Malesiaan. Jos Kiina saisi sotilastukikohtia noiden maiden ”taakse” Tyynenmeren pienille saarille ja lähemmäs Yhdysvaltoja, se voisi häiritä Yhdysvaltain sotavoimien liikkeitä liittolaisiinsa ja Kiinaan päin.

Kiinan Wang jatkaa nyt vierailuaan Papua Uusi-Guineassa, jossa hän tapaa ulkoministeri Soroi Eoen. Australian Wong puolestaan matkaa perjantaina Tongaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat