Useiden vpn-palvelimien toiminnassa häiriöitä Venäjällä

On todennäköistä, että vallanpitäjät häiritsevät vpn-yhteyksiä, kertoo Venäjällä mahdollisesti estetty Proton vpn. Venäjän viranomaisten mukaan maassa on estetty jo useita kymmeniä vpn-yhteyksiä.

Opiskelija kannettavan tietokoneen kanssa Tambovin yliopistolla Venäjällä joulukuussa 2019.

2.6. 18:57

Useiden vpn-palveluntarjoajien toiminnassa on viime päivinä ollut häiriöitä Venäjällä. Vpn-yhteyden avulla on mahdollista vierailla Venäjältä käsin maan viranomaisten estämillä verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla.

Asiasta kertovat venäläinen, Latviasta käsin työskentelevä uutissivusto Meduza sekä venäläinen internetin sensuuria vastustava kansalaisjärjestö Roskomsvoboda Telegram-kanavallaan.

Keskiviikkona illalla Proton vpn ilmoitti, ettei sen palvelu toiminut yhtiöstä itsestään riippumattomista syistä. Sen mukaan Venäjän viranomaiset ovat voineet estää palvelun. Myös Nordvpn:llä oli ongelmia.

”On hyvin todennäköistä, että paikalliset internetin palveluntarjoajat ja vallanpitäjät häiritsevät vpn-yhteyksiä, ja tässä tapauksessa me emme pysty ratkaisemaan ongelmaa”, Protonin tiedotti Meduzan mukaan.

Proton on yksi kolmesta vpn-palveluntarjoajista, jotka ilmoittivat maaliskuun lopulla tarjoavansa palvelua venäläisille ilmaiseksi.

Roskomsvobodan mukaan venäläiset kohtaavat yhä useammin ongelmia vpn-yhteyksiensä kanssa.

Roskomsvobodan Telegram-kanavalla keskustellaan siitä, mitkä vpn-palvelimet Venäjällä yhä toimivat. Yhden käyttäjän mukaan aiemmin mainittujen lisäksi vpn-palveluja tarjoavat Lantern, Windscribe ja Browsec eivät myöskään toimisi. Yksi keskustelijoista kuitenkin ilmoitti Proton-yhteytensä toimineen vielä tänään iltapäivällä.

Joidenkin mielipiteiden mukaan maksulliset vpn-palvelimet toimisivat maksuttomia palvelimia varmemmin. HS:n tietojen mukaan esimerkiksi suomalaisen F-Securen maksullinen vpn-palvelu Freedome toimii Venäjällä yhä.

Venäläinen Roskomsvoboda-järjestö kertoi tänään Telegramissa, että venäläiset kohtaavat yhä useammin ongelmia vpn-yhteyksiensä kanssa. Kuvakaappaus Roskomsvobodan Telegram-kanavalta.

Venäjän viestinnän, tietotekniikan ja joukkotiedotusvälineiden liittovaltion valvontapalvelu Roskomnadzor alkoi estää vpn-palveluita joukoittain jo viime vuonna.

Maaliskuussa 2022 Venäjän valtionduuman informaatiopolitiikasta ja -teknologiasta vastaavan komitean päällikkö Aleksandr Hinštein sanoi, että jo noin 20 Venäjän federaatiossa suosittua vpn-palvelua on estetty ja että estoja jatketaan.

Roskomsvoboda-järjestö kertoo, että asiantuntijat Venäjällä kehottavat ihmisiä asentamaan puhelimiinsa useita vpn-palvelimia yhden sijaan.

Venäjän viranomaiset ovat sodan alkamisen jälkeen rajoittaneet pääsyä useisiin venäläisiin ja ulkomaisiin tiedotusvälineisiin ja verkkosivuihin.

Aiemmin torstaina HS kertoi, että pääsy Ylen suomenkielisille, englanninkielisille ja venäjänkielisille sivustoille on nyt Venäjältä estetty.

Myös esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat on jo aiemmin lisätty Roskomnadzorin kiellettyjen sivustojen rekisteriin. Syiksi on kerrottu venäjänkielinen uutisointi Ukrainan sodasta ja Venäjän joukkojen tekemistä rikoksista Ukrainassa.

Muita ulkomaalaisia, Venäjällä estettyjä medioita ovat muiden muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, saksalainen Deutsche Welle ja virolainen Postimees. Kielletyt sivustot toimivat Venäjällä vain vpn-yhteydellä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat