Ruotsin pää­ministeri uhkaa erota oikeus­ministerille esitetyn epä­luottamus­lauseen vuoksi – Keskusta­puolue ei tue opposition esitystä

Pääministeri Magdalena Andersson pitää oikeisto-opposition toimintaa vastuuttomana ja uhkaa erota, jos epäluottamus­lause oikeus­ministeri Morgan Johanssonia vastaan menee läpi valtiopäivillä.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson

2.6. 18:52 | Päivitetty 3.6. 10:09

Ruotsin hallitusta uhkaa kriisi, jopa kaatuminen.

Sosiaalidemokraattisen hallituksen pääministeri Magdalena Andersson varoitti torstaina eroavansa, jos oikeusministerin, niinikään sosiaalidemokraattiseen puolueeseen kuuluvan Morgan Johanssonin epäluottamuslausetta tuetaan.

Morgan Johansson maaliskuussa 2022.

Ruotsidemokraattien Henrik Vinge ehdotti torstaina valtiopäivien kyselytunnilla, että Morgan Johanssonin luottamuksesta tulisi äänestää ensi viikolla.

Ruotsidemokraattien torstaina tekemää epäluottamusaloitetta tukevat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalit. Epäluottamuksen taustalla on Ruotsia ravistellut jengiväkivalta sekä tyytymättömyys Johanssonin toimintaan tilanteen parantamiseksi. Neljällä puolueella on yhteensä 174 edustajaa valtiopäivillä, eli yksi liian vähän epäluottamuslauseen läpimenoon.

Keskustapuolue ei tue ruotsidemokraattien aloitetta epäluottamuslauseesta oikeusministeri Johanssonille, vaikka yhtyykin kritiikkiin sosiaalidemokraattiministeriä kohtaan. Keskustan puheenjohtajan Annie Lööfin mukaan Ruotsi on nyt niin herkässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, etteivät poliittinen riitely ja hallituskriisi siihen sovi.

Pääministeri Magdalena Andersson arvosteli torstaina lehdistötilaisuudessaan paitsi opposition oikeusministeriä kohtaan esittämää epäluottamuslausetta, myös sen esittämisajankohtaa, kertoo Dagens Nyheter.

Andersson kutsui epäluottamuslausetta vastuuttomaksi. Hänen mukaansa nyt ei ole oikea hetki sisäiselle politikoinnille.

”Vaaleihimme on kolme kuukautta aikaa, ja lähialueellamme on käynnissä sota. Olemme yhdessä Suomen kanssa herkässä vaiheessa Nato-jäsenhakemuksemme kanssa. Poliittisen kaaoksen ja epävarmuuden luominen samaan aikaan on täysin vastuutonta.”

Ruotsin omat sisäiset ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka uudet ongelmat ovatkin hetkeksi vieneet kaiken huomion.

Ruotsissa on tänä vuonna koettu 159 ampumistapausta, joissa on kuollut yhteensä 30 ihmistä.

Lisäksi aiempaa suurempia ja vakavampia mellakoita on koettu eri puolilla maata. Esimerkiksi pääsiäisviikonloppuna useissa ruotsalaiskaupungeissa mellakoitiin poikkeuksellisen rajusti neljänä perättäisenä päivänä.

”Pääsiäismellakoissa kävi selväksi, ettei poliisi ole tehtäviensä tasalla lain ja järjestyksen ylläpitämisessä. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että Morgan Johansson on varmistanut poliisihallinnon toimimattomuuden. Hän on luultavasti Ruotsin kaikkien aikojen huonoin oikeusministeri ja meidän on tehtävä kaikkemme, jotta pääsemme hänestä eroon, ruotsidemokraattien Vinge sanoi tänään.

Myös maltillisen kokoomuksen ryhmänjohtaja Tobias Billström ripitti Johanssonia kovin sanoin.

”Morgan Johanssonin tulisi jättää paikkansa heti, ja jos hän ei tee niin, tulisi valtiopäivien äänestää hänen luottamuksestaan.”

Myös kristillisdemokraatit seisovat Johanssonin epäluottamuslauseen takana. Puolueen puheenjohtaja Ebba Busch kirjoittaa Twitterissä, että Ruotsin kokema väkivalta ”on kärjistynyt” Johanssonin johdolla ja että ”on aika saada takaisin demokraattinen kontrolli. Ensimmäinen askel on oikeusministerin vaihtaminen”.

Johanssonin epäluottamuksen toteamiseen tarvittaisiin 175 äänen enemmistö. Neljä epäluottamuslausetta kannattavaa oikeistopuoluetta keräävät yhdessä kuitenkin vain 173 tai 174 paikkaa.

Yksi ”villi kortti” epäluottamusäänestyksessä voi olla kurditaustainen sitoutumaton kansanedustaja Amineh Kakabaveh, joka on varoittanut hallitusta tekemästä myönnytyksiä Turkille Nato-kysymyksessä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on toistuvasti sanonut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Jos hallitus tekisi kurdikysymyksessä myönnytyksiä Turkille, Kakabaveh ei sulje pois tukeaan epäluottamuksesta. Kakabavehin ääni voisi johtaa enemmistöön Morgan Johanssonin epäluottamusäänestyksessä.

Oikeusministeri Johansson itse kommentoi, ettei epäluottamuslauseen nostaminen ei ole täysin odottamatonta.

”Vaalit lähestyvät ja vaalikuume nousee. Oikeistoa vaivaavat matalat mielipideluvut, joten tämä on luultavasti heidän tapansa vaikeuttaa hallituksen työtä”, Johansson sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat