Biden vaatii rynnäkkö­aseiden kieltoa: ”Kuinka paljon veri­löylyä olemme valmiita hyväksymään?”

Historian saatossa kongressi on saanut varsin vähän aikaan aselakien tiukennusten suhteen.

3.6. 1:48 | Päivitetty 3.6. 3:15

Presidentti Joe Biden vaatii tuntuvia kiristyksiä Yhdysvaltain aselakeihin. Biden piti torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa Valkoisessa talossa puheen, jossa hän painosti kongressia toimimaan.

”Kuinka paljon verilöylyä olemme valmiita hyväksymään?” presidentti kysyi viitaten viimeaikaisiin joukkoampumisiin.

Biden totesi, että liian monista arkipäiväisistä paikoista on tullut joukkosurmien tapahtumapaikkoja. Presidentti sanoi, että useat joukkoampumiset on sivuutettu ilman, että poliitikot ovat tarttuneet toimeen.

Biden muun muassa vaati rynnäkköaseiden ja suurten lippaiden kieltoa yksityisostajilta, aseenostajien ikärajan nostamista 21 vuoteen ja taustatarkastuksia ostajille.

Lisäksi aseenomistajat pitäisi Bidenin mukaan saattaa vastuuseen, jos he säilyttävät asetta lukitsemattomassa tilassa.

Kyse ei ole siitä, että keneltäkään oltaisiin ottamassa aseet pois, presidentti korosti.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kertoi aiemmin, että edustajainhuone äänestää ensi viikolla uudesta laista, jolla pyritään kitkemään maata piinaavaa aseväkivaltaa.

Edustajainhuoneen valmistelema lakialoite The Protecting Our Kids Act kantaa nimessään ajatusta lasten suojelemisesta. Sen myötä muun muassa aseenostajien ikäraja nostettaisiin liittovaltion tasolla 18 vuodesta 21:een.

”Tämä lakipaketti, josta äänestämme ensi viikolla, merkitsee paljon taistelussamme aseväkivaltaa vastaan”, demokraattipuolueen Pelosi sanoi torstaina.

On hyvin epätodennäköistä, että lakiesitys menestyy senaatissa, jossa demokraateilla on vain hiuksenhieno enemmistö.

Useat tuhoisat joukkoampumiset ovat ravistelleet Yhdysvaltoja viime viikkoina. Ampumiset valintamyymälässä Buffalossa, alakoulussa Uvaldessa ja sairaala-alueella Tulsassa ovat herättäneet jälleen kiivasta poliittista keskustelua siitä, pitäisikö aseongelmaan vastata aseilla vai tiukemmilla laeilla.

Yli 18 000 ihmistä on kuollut aseväkivallan seurauksena yhdysvalloissa vuonna 2022, selviää voittoa tavoittelemattoman Gun Violence Archive -järjestön tilastoista. Luvussa ovat mukana myös itsemurhat.

Yhdysvaltalaisten enemmistö kannattaa aselakien kiristyksiä, mutta republikaanit ja osa demokraateista ovat estäneet sellaisten säätämisen jo vuosien ajan.

”Ajatukset ja rukoukset ovat tärkeitä, mutta eivät riittävästi. Kongressin täytyy toimia”, varapresidentti Kamala Harris sanoi torstaina ennen Bidenin puhetta.

Biden toivoi senaatin demokraattien ja republikaanien pääsevän yhteisymmärrykseen mutta lisäsi pitävänsä kohtuuttomana sitä, että valtaosa republikaaneista ei halua tehdä mitään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat