Sadat ihmiset etsivät suojaa Severodonetskissa kemikaali­tehtaan pommi­suojasta – Luhanskin alueen kuvernöörin mukaan tehtaasta ei tule ”uutta Azovstalia”

Luhanskin alueen kuvernöörin mukaan kemikaalitehtaasta ei ole tulossa ”uutta Azovstalia”, sillä tehdas ei ole sotilaallisesti merkittävä kohde.

Mies pitelee käsissään vauvaa Azotin kemikaalitehtaan pommisuojassa, jonne ihmiset ovat paenneet alueen taisteluita.

4.6. 18:29

Noin 800 ihmistä on paennut taisteluita Severodonetskissa sijaitsevan Azotin kemikaalitehtaan neuvostoaikaisiin pommisuojiin. Asiasta uutisoivat The Guardian ja CNN.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi CNN:lle, että tehtaan pommisuojiin paenneet ovat siviilejä, jotka eivät ole halunneet lähteä Severodonetskista.

Hän kertoi lisäksi, että pommisuojissa ”on myös lapsia, mutta ei kovin montaa”. Tarkkaa tietoa tehtaan pommisuojissa olevien lasten lukumäärästä ei ole saatavilla.

Antamassaan haastattelussa Haidai korosti, ettei Azotin tehtaasta ole tulossa ”uutta Azovstalia”, viitaten Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin terästehtaaseen, jonne jopa tuhat siviiliä pakeni Mariupolin taisteluiden aikana. Azovstalin terästehdas oli myös Mariupolin puolustuksen viimeinen linnake, jossa käytiin raskaita taisteluita ennen kuin Venäjä onnistui valloittamaan koko kaupungin.

Haidai perustelee näkemystään sillä, ettei kemikaalitehdas ole sotilaallisesti merkittävä kohde, ja sen vuoksi ”Azot ei todellakaan ole Azovstal”, hän sanoi.

Lue lisää: Azovstalin teräs­tehtaan tapahtumat ovat kuin Brestin linnoituksen legendaarinen puolustus toisessa maailman­sodassa, sanoo asian­tuntija Martti J. Kari

Lue lisää: Venäjä valtasi Mariupolin, mutta käytännössä siitä ei jäänyt mitään jäljelle – Kuvat näyttävät 80 päivän aikana tapahtuneen perusteellisen tuhon

Severodonetskin kaupunki on ollut viime viikkoina raskaiden sotatoimien kohteena, sillä Venäjä pyrkii saamaan koko Luhanskin alueen hallintaansa.

CNN:n mukaan kaupungin teollisuusalue olisi kuitenkin edelleen kokonaan ukrainalaisten hallinnassa venäläisten ilmaiskuista huolimatta.

Lue lisää: Venäjä hallitsee jo valtaosaa Severodonetskista, Ukrainan joukot vaikuttavat vetäytyvän kaupungista ja keskittyvän muille rintamille

31. toukokuuta venäläisten kemikaalitehtaaseen kohdistama ilmaisku osui typpihappoa sisältäneeseen säiliöön. Räjähdyksessä säiliön sisältämä typpihappo levisi taivaalle suurena kemikaalipilvenä.

Typpihappo on vaarallista hengitettynä, nieltynä ja joutuessaan kosketuksiin ihon ja limakalvojen kanssa.

Kuvernööri Haidain mukaan tehtaan pommisuojissa olevat ihmiset eivät joutuneet vaaraan typpihapposäiliön räjähdyksen vuoksi, eikä räjähdys ole tiettävästi aiheuttanut henkilövahinkoja muualla Severodonetskin alueella.

Perjantaina uutistoimisto Reuters kertoi, että kaupungista noin 70 prosenttia olisi venäläisjoukkojen hallinnassa.

Luhanskin alueen kuvernööri Haidai kommentoi Reutersille, että Ukrainan armeija on kuitenkin onnistunut saamaan venäläisten hallitsemasta alueesta takaisin noin 20 prosenttia.

Venäjän epäonnistuttua Kiovan valloituksessa, ilmoitti se päättäneensä ”sotilasoperaation ensimmäisen vaiheen” ja keskittyvänsä ”vapauttamaan” Itä-Ukrainassa sijaitsevaa Donbasia, jonka Donetskin ja Luhanskin alueet muodostavat.

Severodonetsk ja Lysitšansk ovat viimeiset Ukrainan hallussa olevat kaupungit Luhanskin alueella. Mikäli Venäjä onnistuu samaan kaupungit hallintaansa, hallitsisi se koko Luhanskin aluetta.

Lue lisää: Venäjän voima hyytyy, ja edessä voi olla historiallinen epäonnistuminen – HS:n muuttuvat rintamakartat osoittavat miksi

Ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Azotin kemikaalitehdas oli yksi Euroopan suurimpia typpimineraalilannoitteiden tuotantoon erikoistuneista tehtaista.

Aiemmin tehdas työllisti noin 7 000 ihmistä, ollen näin suurimpia työllistäjiä Severodonetskin alueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat