Boris Johnson voitti luottamusäänestyksen äänin 211–148

Britannian konservatiivipuolueen kansanedustajat äänestivät maanantaina pääministeri Boris Johnsonin luottamuksesta.

Pääministeri Boris Johnson juhli vielä sunnuntaina kuningattaren pitkää platinaviikonloppua.

6.6. 18:52 | Päivitetty 6.6. 23:46

Lontoo

Britannian pääministeri Boris Johnson on voittanut konservatiivipuolueen kansanedustajien luottamusäänestyksen.

Johnsonia tuki 211 kansanedustajaa. Vastaan oli 148 kansanedustajaa.

Prosenteissa laskien tukijoita oli 58,8 prosenttia ja vastustajia 41,2 prosenttia.

Kaikki parlamenttiryhmän jäsenet äänestivät. Tulos julkistettiin maanantaina kello 23 Suomen aikaa.

Vaikka Johnson selvisi voittajana, on tulos pääministerille tyrmäävä: melkein puolitoista sataa omaa kansanedustajaa olisi halunnut johtajastaan eroon.

Äänestystulos kertoo myös konservatiivipuolueen pahasta jakautumisesta.

Myöhään maanantai-iltana alkoivatkin jo spekulaatiot siitä, kuinka paljon aikaa Johnsonilla on enää pääministerinä jäljellä.

Johnson itse sanoi BBC:n haastattelussa olevansa kiitollinen saamastaan tuesta:

”Tämä on hyvä ja selvä tulos, joka antaa meille mahdollisuuden siirtyä eteenpäin – – minulla on nyt konservatiivipuolueen kansanedustajien keskuudessa isompi kannatus kuin vuonna 2019.”

Johnsonin suosio on romahtanut alkuvuonna niin sanotun koronajuhlaskandaalin takia. Osa konservatiiveista kokee, että Johnsonista on tullut puolueelle painolasti.

Pääministeri vetosi maanantaina puolueensa kansanedustajiin jatkonsa puolesta.

”Hyvä kollega, tänään meillä on tilaisuus lopettaa viikkoja kestänyt mediaspekulaatio ja ruveta viemään tätä maata eteenpäin nyt heti ja yhtenäisenä puolueena”, hän aloitti kaksisivuisen kirjeensä.

Kirje on julkistettu muun muassa viestipalvelu Twitterissä.

Kirjeessään Johnson listasi hallituksensa saavutuksia, kuten ripeästi edenneet koronavirusrokotukset sekä Ukrainalle annetun tuen. Hän lupasi myös keventää verotusta.

Johnson myös tapasi rivikansanedustajiaan juuri ennen ratkaisevaa äänestystä.

”Meidän ei pidä tanssia median pillin mukaan. Älkäämme myöskään tuottako vastustajillemme sitä tyydytystä, että käännymme itseämme vastaan”, Johnson sanoi kansanedustajilleen viestintäosastonsa mukaan.

Luottamusäänestykseen ryhdyttiin, koska tarpeeksi moni konservatiivipuolueen parlamentaarikko niin vaatii.

Kyse oli nimenomaan Johnsonin asemasta puolueen johdossa. Käytännössä pelissä oli samalla Johnsonin pääministeriys.

Kapinallisten ”kirjeitä” eli luottamusäänestysvaatimuksia oli kerännyt konservatiivipuolueen rivikansanedustajien niin sanotun 1922-komitean puheenjohtaja Graham Brady.

Brady ilmoitti maanantaiaamuna, että äänestyskynnys eli 15 prosenttia konservatiivipuolueen parlamenttiryhmästä on täyttynyt. Konservatiiveilla on 359 kansanedustajaa, joten kapinallisia on täytynyt olla vähintään 54. Brady ei paljastanut tarkkaa lukumäärää.

Brady ilmoitti maanantai-iltana myös luottamusäänestyksen tuloksen.

Jo etukäteen pidettiin todennäköisenä, että Johnson selviää luottamusäänestyksestä ja jatkaa niin puolueensa johdossa kuin pääministerinäkin. Johnsonin selviytymiseen uskoivat maanantaina myös vedonlyöntiyhtiöt.

Tunnelma oli kuitenkin kireä.

Potkut olisi tullut, jos Johnsonin olisi hylännyt äänestyksessä yli puolet omista kansanedustajista. Läpäistäkseen testin hän tarvitsi taakseen 180 ääntä. Äänestys pidettiin suljettuna eli salaisena niin, että kannat eivät ole julkiset.

Uutistoimisto Reutersin maanantaisten laskujen mukaan tukensa Johnsonille oli etukäteen julkisesti ilmoittanut ainakin 145 kansanedustajaa.

Johnsonin läpäistyä äänestyksen ei häntä saa haastaa puolueen sisällä kokonaiseen vuoteen. Tämä merkitsee Johnsonille ainakin osittaista hengähdystaukoa.

Kapinallisten iso osuus heikentää kuitenkin Johnsonin asemaa niin puolueensa sisällä kuin myös pääministerinä.

Mahdollista on tosin sekin, että konservatiivien rivikansanedustajien komitea muuttaa omia sääntöjään ja järjestää uuden äänestyksen jo aiemmin.

Luottamusäänestystä vaativien parlamentaarikkojen määrä täyttyi todennäköisesti jo viime viikolla. Brady ilmoitti asiasta kuitenkin vasta maanantaina, koska kuningattaren platinajuhlaviikkoa ei haluttu pilata.

Myös edellinen pääministeri Theresa May selvisi omiensa luottamusäänestykseen joulukuussa 2018. Hän kuitenkin ilmoitti vapaaehtoisesta erostaan jo keväällä 2019.

Mayn seuraajaäänestyksen voitti puolestaan Johnson, joka vei konservatiivipuolueen suureen vaalivoittoon joulukuussa 2019.

Vaikka konservatiiveilla on yhä iso enemmistö parlamentin alahuoneessa, on kannatus huvennut.

Mielipidemittausten mukaan työväenpuolue on jo suositumpi kuin konservatiivit. Labourin Keir Starmer hakkaa Johnsonin kun kysytään, kumpi sopisi paremmin pääministeriksi.

Konservatiivipuoluetta lähellä olevan The Daily Telegraph -lehden teettämän tuoreen mielipidemittauksen mukaan vain 19 prosentilla äänestäjistä on myönteinen käsitys Johnsonista. Kielteisestä häneen suhtautuu 63 prosenttia.

Konservatiivipuolueen maanantaina julkistetussa pikamittauksessa ilmeni, että jäsenistön enemmistö panisi Johnsonin vaihtoon.

Seuraavat parlamenttivaalit pidetään viimeistään keväällä 2024.

Johnsonin seuraajaspekulaatioissa konservatiivien kannalta olennaista on ollut se, kuka kykenisi viemään puolueen uuteen vaalivoittoon. Selkeää seuraajakandidaattia ei ole ollut.

Aiemmin Johnsonin manttelinperijänä pidetty valtiovarainministeri Rishi Sunak on kärsinyt perheensä vero­statukseen liittyvistä kohuista. Sunak on myös saanut sakot koronamääräysten rikkomisesta ihan niin kuin Johnsonkin.

Ladbrokes-vedonlyöntiyhtiön mukaan kärkinimiä Johnsonin seuraajaksi konservatiivipuolueen johdossa ovat terveysvaliokunnan puheenjohtaja Jeremy Hunt, apulaiskauppaministeri Penny Mordaunt, ulkoministeri Liz Truss, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Tom Tugendhat, Sunak sekä puolustusministeri Ben Wallace.

Hunt twiittasi maanantaina, että konservatiiveja uhkaa vaalitappio, koska äänestäjät eivät enää luota puolueeseen. Siksi hän aikoo äänestää maanantaina ”muutoksen puolesta” eli Johnsonia vastaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat