Putinin on määrä osallistua tänään Pietari Suuren juhlintaan

Keisari Pietari Suuren syntymästä tulee torstaina kuluneeksi 350 vuotta. Lännestä vaikutteita imeneen hallitsijan juhlavuoden avasi Moskovassa näyttely, joka kertoo Pietari Suuren matkoista Eurooppaan.

Pietari Suuri hallitsi Venäjää vuosina 1682–1725. Hänen syntymästään tulee torstaina kuluneeksi 350 vuotta. Valtion historiallisessa museossa Moskovassa avautui keski­viikkona Pietari Suuren kahdesta pitkästä Euroopan matkasta kertova näyttely.

9.6. 2:00 | Päivitetty 9.6. 13:08

Moskova

Venäläisten matkat Eurooppaan ovat tänä keväänä katkolla, mutta niitä voi muistella Moskovan Valtion historiallisen museon Pietari Suuri -näyttelyssä.

Keisari Pietari Suuren syntymästä tulee torstaina kuluneeksi 350 vuotta. Venäjällä edelleen hyvin arvostetun ja suositun hallitsijan syntymäpäivää juhlitaan koko vuosi.

Presidentti Vladimir Putin määräsi jo vuonna 2018, että tästä vuodesta tulee Pietari Suuren juhlavuosi. Lännestä vaikutteita imeneen keisarin syntymäpäivää vietetään yllättäen aivan erilaisissa olosuhteissa kuin juhlavuoden järjestelijät lienevät ajatelleen.

Keisarin syntymäpäivänä Venäjän ja lännen välit ovat lähestulkoon poikki. Lento- ja junaliikenne, kulttuurisuhteet ja kauppakin valtaosin on katkaistu. Diplomaatteja on karkotettu puolin ja toisin.

Venäjällä kiertää internetissä meemejä, joissa on yhdistetty Pietari Suuren ja Putinin kuvat. Pietari Suuren kuvan alla lukee ”avasi ikkunan Eurooppaan” ja Putinin alla ”sulki ikkunan Eurooppaan”. Vitsi kuuluu: ”Tuuletettiin ja se riittää.”

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin etätiedotustilaisuudessa viime torstaina venäläinen toimittaja kysyikin, aikooko Venäjän johto nyt sulkea Pietari Suuren avaaman ikkunan Eurooppaan.

”Kukaan ei aio sulkea mitään”, Peskov vastasi. Hän myös vakuutti, että Putin ei aio jättää väliin merkkipäivän juhlintaa.

Maanantaina Peskov vahvisti, että presidentti osallistuu torstaina johonkin Pietari Suuren 350-vuotisjuhlapäivää kunnioittavaan tapahtumaan, mutta ei vielä täsmentänyt mihin.

Pietari Suuren synnyinkaupungin Moskovan Valtion historiallisessa museossa esiteltiin tiistaina medialle keisarin 350-vuotisjuhlavuoden näyttelyä ”Pietari Suuri – Matkat Eurooppaan.”

Moskovassa juhlavuoden päätapahtumiin kuuluu näyttely ”Pietari Suuri – Matkat Eurooppaan”, joka avautui yleisölle keskiviikkona Valtion historiallisessa museossa Punaisella torilla.

Esillä on lähes 350 näyttelyesinettä, jotka kertovat Pietari Suuren kahdesta pitkästä Euroopan-matkasta vuosina 1697–1698 ja 1716–1717. Esillä on muun muassa keisarin matkoiltaan hankkimia vaatteita.

Matkoista ensimmäinen kesti 533 päivää ja toinen 611 päivää. Pietari Suuri vieraili ja vietti aikaa muun muassa Kuurinmaalla, Preussissa, Hollannissa, Itävallassa, Ranskassa, Englannissa ja Puolassa.

Näyttelyn kuraattorin Olga Sokolovan mukaan näyttelyn teemaksi valikoituivat Euroopan-matkat, koska juuri ne vaikuttivat paljon uudistuksiin ja muutoksiin, joita keisari toteutti Venäjällä muun muassa maan hallinnossa, tieteessä ja koulutuksessa.

”Näyttely on omistettu sellaiselle hyvin rauhalliselle matkustusperinteelle ja henkisille matkatavaroille, joita jokainen hankkii matkustaessaan. Pietari Suuren asemassa oleva ihminen voi tuoda toimeliaisuutta paitsi omaan elämäänsä myös koko maan ja kansan kulttuuriin ja kohtaloon.”

Pietari Suuresta kertovan näyttelyn kuraattori Olga Sokolova sanoi, että näyttelyyn voi tutustua myös virtuaalisesti Valtion historiallisen museon verkkosivulla.

Pietari Suuri toi Euroopan-matkoilta itselleen tuliaisina muun muassa kaftaanin.

Matkat laajensivat Venäjän poliittisia ja kulttuurisia suhteita. Näkyvimpinä saavutuksinaan Pietari Suuri perusti Pietarin kaupungin ja rakensi maalleen vahvan laivaston Euroopan maiden mallin mukaan.

Pietari Suuren valtakaudesta suuri osa kului sodissa, kuten suuressa Pohjan sodassa, jonka aikana Venäjä miehitti Suomea. Kahdeksan vuotta kestänyt miehitys eli isoviha oli suomalaisille kärsimyksen aikaa.

Pietari Suuri määräsi armeijansa hävittämään koko Pohjanmaan rannikon ja armeija teki työtä käskettyä.

Lue lisää: Syytteessä oli yli 60 naista, jotka oli raiskattu – Se on osa Suomen historian kenties hirvittävintä ajanjaksoa, jota pitkään vähäteltiin poliittisista syistä

Moskovan talouskorkeakoulun professori, Pietari Suuren reformeja tutkinut historioitsija Kirill Solovjov kuvailee Pietari Suurta vallankumoukselliseksi valtaistuimella, kun taas nyky-Venäjällä katsotaan taakse ja etsitään ihanteita sieltä.

Pietarin uudistukset aloittivat Venäjällä uuden ajan.

”Pietari I:n uudistukset olivat keskeneräisiä, harkitsemattomia ja toteutettiin suurelta osin hänen kuolemansa jälkeen. Mutta tärkeää on, että ne määräsivät kehityksen suunnan. Ne loivat valtion käsitteen, jota toteutettiin tietyissä määrin vuoteen 1917 asti ja joissain elementeissä vieläkin.”

Entä onko Venäjän ikkuna Eurooppaan nyt suljettu?

”Mielestäni ikkunaa Eurooppaan on mahdotonta sulkea jo siitä yksinkertaisesta syystä, että Venäjä – sanokoot mitä tahansa – kuuluu Eurooppaan monessa mielessä: niin kulttuurisesti kuin historiallisen menneisyyden näkökulmasta”, Solovjov sanoo.

”Ikkunan sulkeminen Eurooppaan nyt on vielä utopistisempi projekti, kuin ikkunan avaaminen apposen auki, kuten Pietari I suunnitteli 1700-luvun alussa.”

Venäjän kulttuuriministerin Olga Ljubimovan mukaan ympäri maata järjestetään 158 Pietari Suurelle omistettua tapahtumaa vuoden loppuun mennessä, uutisoi uutistoimisto Tass.

Ljubimova valotti juhlavuoden viettoa järjestelykomitean juhlakokouksessa tiistaina Valtion historiallisessa museossa. Tilaisuuteen ei päästetty ulkomaista mediaa ”turvallisuussyistä”.

Näyttely ”Pietari Suuri – Matkat Eurooppaan” Moskovan Valtion historiallisessa museossa 8.6.–3.10.2022.

Pietari Suuren Euroopan-matkoista kertovan näyttelyn tiedotustilaisuus houkutteli Valtion historialliseen museoon paljon mediaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat