Brittitoimittaja ja alku­peräis­kansojen asian­tuntija katosivat Amazonin sade­metsään – poliisi kertoo aloittaneensa rikos­tutkinnan

Miehet katosivat retkellään Jaburu-järvelle, joka sijaitsee lähellä Brasilian ja Perun rajaa.

Dom Phillips puhuu kahdelle alkuperäiskansan edustajalle 16. marraskuuta 2019 Aldeia Maloca Papiussa.

7.6. 15:28 | Päivitetty 7.6. 20:49

Brittiläinen toimittaja Dom Phillips ja brasilialaisten alkuperäiskansojen asiantuntija Bruno Araújo Pereira katosivat sunnuntaina Amazonin sademetsässä. Miehiä oli alkuperäiskansojen oikeuksia ajavien ryhmien mukaan uhkailtu vain päiviä aikaisemmin, uutisoivat muun muassa brittilehti The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Poliisin mukaan tapauksesta on aloitettu rikostutkinta, kertoo uutistoimisto Reuters. Poliisi kertoo kuulleensa neljää ihmistä, joiden uskotaan olevan viimeisten miehet ennen näiden katoamista nähneiden joukossa.

Phillips oli tekemässä tutkimusta kirjaansa varten Javarin laaksossa. Miehet katosivat retkellään Jaburu-järvelle, joka sijaitsee lähellä Brasilian ja Perun rajaa.

Kansalaisjärjestöjen mukaan Phillipsin ja Pereiran oli tarkoitus palata Atalaia do Norten kaupunkiin sunnuntaiaamuna.

57-vuotias Phillips on asunut yli vuosikymmenen Brasiliassa ja kirjoittanut muun muassa The Guardianiin, The Washington Postiin, The New York Timesiin ja Financial Timesiin.

Pereira on entinen valtion virkamies, jonka tehtävänä oli suojella alkuperäiskansoja. Hän on The Guardianin mukaan saanut pitkään uhkauksia metsureilta ja kaivostyöläisiltä.

Paikalliset viranomaiset työskentelevät miesten löytämiseksi.

Laivasto kertoi lähettäneensä kymmenhenkisen miehistön kadonneiden viimeisimpään tiedettyyn sijaintiin, mutta Amazonin alueen sotilasjohdon tiedottajan mukaan armeija ei ole vielä saanut pääkaupungista käskyä liittyä etsintöihin.

Kaksi kalastajaa otettiin miesten katoamiseen liittyen kiinni maanantai-iltana, kertoi brasilialainen sanomalehti O Globo. Heidät on myöhemmin vapautettu.

Useat kansalais- ja toimittajajärjestöt, The Guardian ja Phillipsin perhe ovat ilmaisseet julkisesti huolensa miesten turvallisuudesta.

Myös Brasilian entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva julkaisi Twitter-tilillään kirjoituksen, jossa hän toivoi miesten löytyvän hyvinvoivina.

Lula on Brasilian lokakuun presidenttivaalien ennakkosuosikki. Hänellä on vastassaan istuva presidentti Jair Bolsonaro, jonka on sanottu tukevan Amazonin alkuperäiskansojen maiden loukkaamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat