Britti- ja tanskalais­alukset törmäsivät Itämerellä joulu­kuussa – brittimiehelle syyte kuoleman­tuottamuksesta

Kaksi tanskalaisaluksen miehistön jäsentä kuoli onnettomuudessa. Brittimiestä syytetään lisäksi ruorijuopumuksesta sekä törkeästä huolimattomuudesta meriliikenteessä.

7.6. 14:49 | Päivitetty 7.6. 16:06

Brittiläisen Scot Carrier -rahtilaivan miehistön jäsen, 30-vuotias brittimies, on saanut syytteen kuolemantuottamuksesta 13. joulukuuta 2021 tapahtuneen onnettomuuden vuoksi, kertoo Tanskan poliisi. Miestä syytetään lisäksi ruorijuopumuksesta sekä törkeästä huolimattomuudesta meriliikenteessä.

Syytteen saanut mies oli vetovastuussa 90-metrisestä rahtilaivasta, kun se törmäsi 55-metriseen tanskalaiseen Karin Høj -rahtilaivaan lähellä Ruotsin Ystadia noin kello 3.30 Ruotsin aikaa. Törmäyksen seurauksena pienempi tanskalaisalus kääntyi ympäri, ja kaksi tanskalaista miehistön jäsentä kuoli.

Merenkulkua reaaliajassa seuraavan Marine Trafficin tietojen perusteella rahtialukset kulkivat ennen törmäystä rinnakkain, kun brittiläinen alus yhtäkkiä kääntyi tanskalaisen aluksen kylkeen. Brittialus kääntyi törmäyksen jälkeen voimakkaasti vasemmalle, sitten oikealle, ja sitten jatkoi matkaansa eteenpäin pois onnettomuuspaikalta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan törmäyksen aikana sää oli sumuinen.

Lue lisää: Mitä rahti­laivojen törmäyksestä tiedetään? Grafiikka näyttää, kuinka britti­alus seilasi edes­takaisin törmäyksen jälkeen

Pelastustoimia johtanut Johan Nilsson kertoi onnettomuuden jälkeen ruotsalaismedioille, että Scot Carrier liikkui kovaa vauhtia ennen törmäystä. Törmäyksen jälkeen brittialus oli ruotsalaistutkijoiden mukaan seilannut edestakaisin Itämerellä.

Ruotsin meri- ja ilmapelastuskeskuksen pelastustoiminnan johtaja Maria Boman kertoi törmäyksen jälkeen Expressenille, että alun perin Scot Carrier ei raportoinut pelastusviranomaisille törmänneensä Karin Højiin.

”He eivät olleet kovin selvillä siitä, mitä oli tapahtunut. En tiedä, mitä siellä laivalla tapahtui, mutta he olivat järkyttyneitä, kun puhuimme heille. He kuitenkin kääntyivät ympäri ja auttoivat etsinnöissä”, Boman sanoi tuolloin lehdelle.

Tanskalaisalus sai törmäyksen seurauksena laajoja vaurioita ja upposi. Kööpenhaminalaisen Berlingske-lehden mukaan brittimies oli onnettomuuden sattuessa 0,5 promillen humalassa.

Ruotsin poliisi pidätti brittimiehen törmäyksen jälkeen, ja Kööpenhaminan käräjäoikeus määräsi hänen vangittavaksi poissaolevana 17. joulukuuta. Helmikuun alussa hänet luovutettiin tanskalaisviranomaisille, ja mies on sen jälkeen ollut vangittuna.

Tapauksen käsittely alkaa Kööpenhaminan käräjäoikeudessa 16. kesäkuuta, ja tuomio on määrä julkistaa viikko sen jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat