Apinarokko on saattanut tarttua ihmisten välillä jo kauan ennen vahvistettuja tartuntoja

Tuore apinarokon muunnoksen dna:n sekvensointi viittaa siihen, että virus olisi kiertänyt ihmisten välillä jo vuonna 2017.

Apinarokkotapauksia on WHO:n mukaan todettu toukokuun alun jälkeen jo 780.

7.6. 18:33

Ainakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa leviävä apinarokko on saattanut kiertää ihmisten välillä jo tiedettyä kauemmin. Normaalisti eläimestä ihmiseen tarttuva apinarokko on levinnyt ainakin toukokuun alusta lähtien ihmisten välillä läheisessä kontaktissa.

Tuore apinarokon muunnoksen dna:n sekvensointi viittaa siihen, että virus olisi kuitenkin kiertänyt ihmisten välillä jo vuonna 2017. Viruksen dna:ta tutkineet Áine O’Toole ja Andrew Rambaut Edinburghin yliopistosta kertovat löydöksistään artikkelissaan. Artikkeli on alustava eli sen analyysiä ja tutkimusta syvennetään edelleen. Artikkelista uutisoivat ainakin yhdys­valtalainen televisio­yhtiö NBC ja tiedelehti New Scientist.

Lue lisää: WHO: Maailmalla on todettu 780 varmistettua apinarokko­tapausta maissa, joissa tautia ei yleensä esiinny

Myös Maailman terveysjärjestö WHO toteaa tilanne­raportissaan, että apinarokko on saattanut kiertää jo ennen epidemiaa tunnistamattomana.

”Yhtäkkinen ja odottamaton apinarokon esiintyminen samanaikaisesti maissa, joissa sitä ei yleensä tavata, viittaa siihen, että tauti on levinnyt tunnistamattomana jo jonkin aikaa ennen vahvistettuja tapauksia,” WHO:n tilanneraportissa todetaan.

Tieteilijät ja asiantuntijat ovat yrittäneet selvittää, mistä toukokuussa alkanut apinarokko­epidemia on alkanut, mutta selkeää vastausta ei ole löytynyt.

Syyksi on arveltu muun muassa sitä, että virus olisi muuntautunut helpommin ihmisten välillä tarttuvaksi. Toinen selittävä syy voi olla se, että virus on kiertänyt ihmisten välillä jo pidemmän aikaa, toteaa NBC artikkelissaan.

WHO:n mukaan toukokuun alusta lähtien on todettu 780 laboratoriossa varmennettua tapausta yhteensä 27 maassa, jossa virusta ei tavata kotoperäisesti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat