Saksa vahvistaa sotilaallista läsnäoloaan Liettuassa

Saksan ja Liettuan johtajien mukaan lopullisena päämääränä on laajentaa Naton monikansallinen taisteluyksikkö prikaatiksi.

7.6. 19:15

Saksa on maan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan valmis vahvistamaan Naton alaista sotilaallista läsnäoloaan Liettuassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Scholz vieraili maanantaina Vilnassa, jossa hän tapasi Liettuan presidentin Gitanas Nausėdan, Latvian pääministerin Krišjānis Kariņšin ja Viron pääministeri Kaja Kallaksen.

”Olemme valmiita vahvistamaan sitoumustamme ja kehittämään sitä kohti järeää taisteluprikaatia”, Scholz sanoi toimittajille avaamatta asiaa sen enempää.

Reutersin saksalaishallintolähteet kertovat, että maa varaa yhden taisteluvalmiin, noin 3 000 sotilaan vahvuisen prikaatin, joka pystyttäisiin lähettämään tarvittaessa nopealla aikataululla puolustamaan Liettuaa. Lisäksi Liettuassa olevia saksalaisjoukkoja lisättäisiin 500 sotilaalla yhteensä 1 500 sotilaaseen.

Tämän jälkeen Saksan johtama Naton taisteluosasto Liettuassa voitaisiin kasvattaa prikaatiksi. Prikaatin saaminen kestäisi Nausėdan mukaan täten enintään puolitoista vuotta.

”Maksimaalinen valmius ja vahvistetut joukot alueellamme ovat koko liittouman turvallisuustakuita. Olemme sopineet, että on tarpeen tehostaa puolustuskykyämme Baltian maissa lisäämällä tänne lähetettyjen joukkojen määrää sekä vahvistamalla ilma- ja meripuolustustamme”, Nausėda sanoi Liettuan yleisradioyhtiö LRT:n mukaan.

Vilnan odotuksissa on, että Baltian maissa ja Puolassa olevat monikansalliset pataljoonat muutetaan prikaateiksi, LRT kirjoittaa.

Sotilasliitto Natolla on Baltian maissa yhteensä neljä monikansallista taisteluosastoa, minkä lisäksi sillä on vastaavia osastoja Bulgariassa, Unkarissa, Puolassa, Romaniassa ja Slovakiassa.

Saksa on jo aiemmin lähettänyt satoja lisäjoukkoja Liettuaan pian Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. Tällä hetkellä saksalaisia sotilaita on Liettuassa noin 1 000. Yhteensä Baltian maissa oli maaliskuun alussa noin 7 700 sotilasliiton sotilasta, pois lukien isäntämaiden omat sotilaat.

Koko sotilasliittouman itäisellä rintamalla oli Britannian parlamentin huhtikuussa julkaiseman selonteon mukaan 40 000 Naton komennossa olevaa sotilasta.

Liettualla on yhteistä maarajaa Nato-maiden Latvian ja Puolan lisäksi Valko-Venäjän ja Venäjän Kaliningradin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat