Yksi kuoli ja kymmeniä loukkaantui vakavasti auton törmättyä keski­viikkona väki­joukkoon Berliinissä – Poliisi uskoo, että teko saattoi olla tahallinen

Torstaina iltapäivällä saatujen tietojen mukaan 31 ihmistä on loukkaantunut vakavasti. Poliisin mukaan heistä 14 on lapsia.

Auto törmäsi väkijoukkoon keskiviikkona yhdellä Berliinin vilkkaimmista ostosalueista.

8.6. 12:25 | Päivitetty 9.6. 15:58

Yksi ihminen kuoli ja 31 loukkaantui vakavasti ajoneuvon kuljettajan ajettua väkijoukkoon Berliinissä Saksassa. Saksalaislehti Bildin mukaan auto törmäsi väkijoukkoon Berliinin Charlottenburgissa Breitscheidplatz-aukiolla keskiviikkona noin kello 11.30 Suomen aikaan. Kyseessä on yksi Berliinin vilkkaimmista ostosalueista, jossa liikkuu paljon etenkin turisteja.

Saksalaismedioiden mukaan auto ajoi jalkakäytävälle, törmäsi sitten ohikulkijoihin ja päätyi lopulta näyteikkunaan. Useiden saksalais­medioiden haastattelemien silmin­näkijöiden mukaan auto ajoi todella kovaa vauhtia.

Yksi ihminen kuoli. Kuollut ihminen oli Bildin mukaan opettaja, joka oli oppilaidensa kanssa alueella. Berliinin poliisi kertoi torstaina iltapäivällä Twitterissä, että vakavasti loukkaantuneita on 31, joista 14 on lapsia. Poliisi on vahvistanut myös, että kuollut nainen oli lasten opettaja.

Muun muassa ZDF:n keskiviikkona kertomien tietojen mukaan uhrien joukossa olleet koululaiset ovat kotoisin Pohjois-Hessenistä. Yksi loukkaantuneista on Berliinin poliisin mukaan toinen opettaja, joka oli kuolleen opettajan kanssa liikkeellä koululais­ryhmän kanssa. Lehden mukaan koululaisuhrit ovat iältään 15 ja 16 ikävuoden väliltä.

Suomen ulkoministeriö kertoi keskiviikkona noin puoli viiden maissa iltapäivällä HS:lle, että sen tietojen mukaan uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

Palokunta ja poliisi onnettomuuspaikalla selvittämässä tilannetta. Syytä onnettomuudelle ei toistaiseksi tiedetä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi otti epäillyn kuljettajan kiinni. Syytä tapahtuneelle ei toistaiseksi tiedetä.

Berliinin poliisin mukaan kyseessä saattaa olla tahallinen teko. Bildin mukaan epäillyn autosta löytyi tunnustuskirje, jonka tarkka sisältö ei kuitenkaan ole tiedossa. Lehden poliisilähteen mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut terrori-isku. Berliinin poliisi kertoo Twitterissä, että epäilty kuljettaja kärsi mahdollisesti mielenterveys­ongelmista.

Berliiniläinen poliitikko Iris Spranger kuitenkin kiisti Reutersin mukaan, että autosta olisi löytynyt kirje. Hänen mukaansa autossa oli tosin kylttejä, jotka liittyvät jollain tavalla Turkkiin. Spranger ei avannut kylttien sisältöä tarkemmin. Myöskään Berliner Zeitungin poliisi­lähteiden mukaan Berliinin poliisi ei ole tietoinen tunnustus­kirjeestä.

Bildin mukaan kuljettaja yritti ensin paeta poliisia, mutta sivulliset ottivat hänet kiinni. Poliisin mukaan epäilty on 29-vuotias mies, joka ajoi väkijoukkoon hopean­värisellä Renault Clio -henkilöautolla. Saksalaismediat kertoivat aiemmin, että epäilty olisi ollut 60-vuotias.

29-vuotias mies ei Bildin mukaan vastustanut kiinniottoa. Epäilty on Berliinin poliisin twiitin mukaan kaupungissa asuva saksan­armenialainen.

Breitscheidplatzin aukiolle tehtiin terrori-isku vuonna 2016. Tuolloin mies varasti rekan ja ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla. Terrori-iskussa kuoli yhteensä 12 ja loukkaantui lähes 70 ihmistä.

Saksan hallitus on ”erittäin huolissaan ja järkyttynyt” tapahtuman vuoksi, hallituksen tiedottaja sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Myös Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola esitti Bildin mukaan surunvalittelunsa tapahtuman johdosta.

Bildin raportoimien poliisin ensitietojen mukaan mies ajoi Kurfürstendamm-kadun jalka­käytävällä, jossa hän törmäsi ihmisiin. Tämän jälkeen hän ajoi takaisin Kurfürstendammin ja Rankestraßen risteykseen, josta hän ajoi Tauentzienstraße-kadulle ja sen jalkakäytävälle ennen kuin hän törmäsi toiseen autoon.

Epäilty ajoi Renault Clio -henkilöautolla ensin jalkakäytävälle ja törmäsi sitten ohikulkijoihin päätyen lopulta näyteikkunaan.

Tarkennus 8.6. kello 14:02: Epäilty ajoi Renault Clio -merkkistä henkilöautoa. Saksalaislehti Bild kertoi aikaisemmin, että kyseessä olisi ollut Renault Twingo.

Tarkennus 8.6. kello 14:26: Epäilty kuljettaja on poliisin mukaan 29-vuotias, ei 60-vuotias, kuten saksalaismediat aiemmin kertoivat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat