Yhdysvaltalais­nainen myönsi johtaneensa Isis-terrori­järjestön pataljoonaa Syyriassa

Allison Fluke-Ekrenia syytetään materiaalisen avun antamisesta terroristeille. Tunnustamisensa kautta hän on tarjonnut viranomaisille lisätietoja muun muassa Libyan Bengasissa vuonna 2012 tapahtuneesta hyökkäyksestä.

Alexandrian oikeustalo Virginiassa.

8.6. 20:34

Yhdysvaltalaisnainen on myöntänyt syyllisyytensä tapauksessa, jossa häntä syytettiin materiaalisen avun antamisesta terroristeille. Asiasta kertovat muun muassa The Guardian ja The New York Times.

Allison Fluke-Ekren tunnusti johtaneensa Isis-terrorijärjestön naispataljoonaa Syyriassa, minkä lisäksi hän kertoi kouluttaneensa naisia ja tyttöjä muun muassa rynnäkkökiväärien, kranaattien ja itsemurhaliivien käytössä. Yksi oikeudessa esiintyneistä todistajista sanoi, että koulutuksessa oli mukana myös Fluke-Ekren omia lapsia.

Alexandrian sheriffin julkaisema päiväämätön kuva Allison Fluke-Ekrenista.

Kyseessä on ensimmäinen oikeustapaus Yhdysvalloissa, missä syytettynä on Isis-terrorijärjestön naispuoleinen pataljoonajohtaja. Syyttäjä Raj Parekhin mukaan yli sata naista ja nuorta tyttöä sai koulutusta Fluke-Ekreniltä. Jotkin näistä tytöistä olivat vain 10 tai 11-vuotiaita.

Koulutukseen osallistuneet naiset ja tytöt sekä Fluke-Ekrenin perheenjäsenet voivat halutessaan Parekhin mukaan osallistua tuomitsemisistuntoon.

”Jotkin heistä voivat haluta käyttää tilaisuuden hyväkseen ja puhua tuomioistuimelle, sillä meidän mielestämme he ovat joutuneet kärsimään elinikäisistä traumoista ja kivuista.”

Syyttäjän asiakirjojen mukaan Fluke-Ekren johti pataljoonaa vuonna 2016. Hän myös suunnitteli terrori-iskuja Yhdysvaltoihin, mukaan lukien nimeltä mainitsemattomaan yliopistoon. Tämä suunnitelma sai Isis-terrorijärjestön silloisen johtajan Abu Bakr al-Baghdadin hyväksynnän.

Ennen Syyriaan siirtymistään hän oli muun muassa Libyan Bengasissa, jossa vuonna 2012 ääri-islamistit hyökkäsivät yhdysvaltalaisviranomaisia vastaan.

Tunnustuksessaan hän on antanut lisätietoja hyökkäyksestä ja sanonut, että hänen silloinen aviomiehensä otti asiakirjoja ja vähintään yhden sähköisen laitteen hyökkäyksen kohteena olleesta rakennuksesta.

Fluke-Ekren myönsi, että hän auttoi silloista miestään käymään asiakirjoja läpi ja valmistelemaan yhteenvetoa Ansar al-Shariah -terrorijärjestön johtajille. Järjestöä on syytetty hyökkäyksen valmistelusta ja johtamisesta.

Tuomioistuimen on määrä julistaa tuomionsa lokakuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat