”Yksin­valtiaan harhaista kuvitelmaa”, sanoo Yle Erdoğanin vaatimuksesta lopettaa ”terroristien tv-haastattelut”

Erdogan puhui ”valtiontelevisiosta” tarkoittaen ilmeisesti Ruotsin SVT:tä ja Suomen Yleä.

Turkin presidentti Erdogan (vas.) tapasi keskiviikkona Venezuelan itsevaltaisen johtajan Nicolas Maduron.

9.6. 0:54 | Päivitetty 9.6. 10:20

Turkki ei voi hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ennen kuin ne lopettavat ”terroristijohtajien” televisio­haastattelut, sanoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

Presidentin viimeisimmästä vaatimuksesta kertoi Turkin uutistoimisto Anadolu.

”Turkki ei voi tukea Ruotsin Nato-hakemusta niin kauan kuin sen valtiontelevisiossa näytetään terroristijohtajien haastatteluita, sama pätee Suomeen”, Erdoğan sanoi uutistoimiston mukaan.

On vielä epäselvää, mitä haastatteluita Erdoğan kommentillaan tarkoitti.

Ruotsalaislehti Aftonbladet toteaa, että Ruotsissa valtio ei kontrolloi televisiota kuten Turkissa ja Venäjällä. Erdoğan lienee kuitenkin viitannut Ruotsin SVT:hen ja Suomen Yleisradio Yleen.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen vakuuttaa Ylellä, että Erdoğanin kommentit eivät vaikuta Yleen millään tavalla. Yle aikoo jatkaa uutisointia Turkista ja Turkin lähialueilta.

”Tyypillistä yksinvaltiaan harhaista kuvitelmaa siitä, että maailma muuttuu sillä, että yritetään suitsia mediaa ja sananvapautta”, Jokinen kommentoi Erdoğanin vaadetta.

Erdoğan tapasi keskiviikkona Venezuelan presidentin Nicolás Maduron. Presidentit pitivät tapaamisen jälkeen yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa Erdoğan sivusi myös Suomen ja Ruotsin Nato-kysymystä.

”Nato on turvallisuus­organisaatio, ei terroristiorganisaatio”, Erdoğan sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi aiemmin IS:lle antamassaan haastattelussa, että Erdoğanin vaatimuksissa on kyse nimenomaan terrorismikysymyksistä. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin asevientirajoitukset ovat Turkille lähinnä sivuseikka.

Turkin mielestä Suomi ja Ruotsi suojelevat henkilöitä, joita Turkki pitää terroristeina. Turkki on esimerkiksi vaatinut, että Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta edustavat etsintäkuulutetut henkilöt palautetaan Turkkiin.

Sen sijaan tapaamistaan itsevaltaisen Maduron kanssa Erdoğan kehui sanoen, että Venezuela on yksi Turkin ”tärkeimpiä kumppaneita” Latinalaisessa Amerikassa. Maat kertoivat tiivistävänsä yhteistyötään.

Erdoğanin mukaan Turkilla ja Venezuelalla on ”samanlaiset näkemykset monista globaaleista asioista”. Hän myös kertoi Turkin vastustavan Venezuelan kansainvälisiä pakotteita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat