Thaimaa poistaa kannabiksen laittomien aineiden listalta ja toivoo vapaamman päihde­politiikan lisäävän turismia

Thaimaa on ensimmäinen Kaakkois-Aasian maa, joka ei luokittele kannabista laittomaksi päihteeksi ja joka on sallinut sen kasvattamisen lääketieteelliseen tarkoitukseen.

Chokwan Kitty Chopaka myy kannabiskarkkeja Bangkokissa. Uuden lain ansiosta se on laillista.

9.6. 14:33

Thaimaa on poistanut kannabiksen huumeiksi luokiteltavien aineiden listalta, laillistanut kannabiksen kasvattamisen lääketieteellisiin tarkoituksiin ja ilmoittanut jakavansa miljoona kannabiksen kasvattamiseen tarkoitettua hampuntaimea ihmisille ympäri maata.

Virallinen päätös asiasta tehtiin torstaina, ja se tarkoittaa jälleen uutta askelta Thaimaan liberaalimmassa kannabispolitiikassa. Jo vuonna 2018 maa salli kannabiksen lääkekäytön.

Thaimaa on ensimmäinen Kaakkois-Aasian maa, joka ei luokittele kannabista laittomaksi päihteeksi ja joka on sallinut sen kasvattamisen lääketieteelliseen tarkoitukseen. Perinteisesti Kaakkois-Aasia on tunnettu alueena, jossa on ollut erittäin tiukka suhtautuminen huumeisiin ja jossa jaetaan pitkiä vankeustuomioita kannabiksenkin käytöstä.

Kannabiksen poistaminen laittomien päihteiden listalta ei tarkoita kuitenkaan sitä, että julkinen viihdekäyttö, kuten kannabiksen polttaminen julkisilla paikoilla, olisi edelleenkään laillista.

Samoin pidetään kiinni siitä, että yli 0,2 prosenttia päihdyttävää tetrahydrokannabinolia eli THC:tä sisältävien tuotteiden myynti ja käyttäminen on edelleen laitonta. Tämä estää käytännössä esimerkiksi poltettavien kannabistuotteiden myymisen.

Julkisella paikalla kannabiksen polttamisesta voi saada edelleen sakot ja vankeustuomion.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että lakimuutoksen ansiosta Thaimaassa voidaan alkaa myydä vapaasti juomia ja ruokia, joissa on hyödynnetty kannabista. Reutersin haastattelema kauppias Chokwan Kitty Chopaka kertoi myyvänsä kannabiskarkkeja ja uskovan lakimuutoksella olevan myönteistä vaikutusta maan taloustilanteeseen.

The Guardian kirjoittaa, että kannabistuotteita myyvien kahviloiden ja ravintoloiden toivotaan houkuttelevan lisää turisteja maahan.

Uutta lainsäädäntöä onkin pidetty Thaimaan hallinnon pyrkimyksenä parantaa turismia ja maanviljelyä. Tähän suunnitelmaan liittyy myös hallinnon päätös jakaa ihmisille taimia kannabiksen kasvattamista varten.

Kaupalliseen tarkoitukseen kannabista kasvattavien pitää rekisteröityä erillisen mobiilisovelluksen avulla. Yksityiseen käyttöön kasvattavien kannabista ei sen sijaan valvota vastaavalla tavalla, talouslehti Forbes kirjoittaa. Reuters kertoo, että sovelluksen käyttäjäksi on rekisteröitynyt jo lähes 100 000 ihmistä.

Vaikka kannabiksen viihdekäyttöä ei ole Thaimaassa edelleenkään virallisesti laillistettu, paikalliset asiantuntijat uskovat, että viranomaiset eivät tulevaisuudessa puutu siihen, miten ihmiset käyttävät kannabista esimerkiksi kotonaan tai erikseen kannabiksen käyttöön suunniteluilla ”hiekkalaatikkoalueilla”. Tällaisia saattaa muodostua esimerkiksi suosituille turistialueille.

Bangkok Post on puolestaan kirjoittanut, että kannabiksen lääketieteellisen käytön salliminen ja kasvattamisen laillistaminen on osa Thaimaan pyrkimystä kehittää maasta Aasian lääketieteellinen keskus, jonne kohdistuisi niin sanottua terveys- ja hyvinvointiturismia.

Uusi lainsäädäntö tarkoittaa myös sitä, että tuhansia kannabiksen käyttöön liittyviin rikoksiin syyllistyneitä vapautetaan vankilasta ja heidän rikosrekisterinsä puhdistetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat