Ryanair ei peräänny kieli­testistä – Vaatii kaikilta Britanniaan lentäviltä etelä­afrikkalaisilta afrikaansin osaamista

Ryanair ei ole kertonut, miksi se valitsi juuri kyseisen kielen testiinsä. Etelä-Afrikassa on 11 virallista kieltä, ja afrikaansin historia on tiukasti liitoksissa apartheidin aikaan.

Ryanair ei ole antanut syytä sille, miksi se pitäytyy Britanniaan matkaaville etelä­afrikkalaisille matkustajille tehtävässä afrikaansin­kielisestä kielitestistä. Kuvassa yhtiön koneita Dublinissa vuonna 2020.

9.6. 18:21

Irlantilainen lentoyhtiö Ryanair on Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle toimittamassaan lausunnossa ilmoittanut pitävänsä kiinni Britanniaan matkaaville etelä­afrikkalaisille matkustajille teetettävästä afrikaansin­kielisestä kielitestistä.

Lentoyhtiö perustelee testien tekoa tarpeella ”varmistaa, että kaikki matkustajat (erityisesti etelä­afrikkalaiset matkustajat) matkaavat voimassa­olevalla [Etelä-Afrikan] passilla [tai] viisumilla, kuten Britannian viranomaiset vaativat”. Yhtiö ei kuitenkaan anna perusteita sille, miksi se käyttää yksinomaan afrikaansiksi tehtävää testiä matkustajille.

Britannian hallitus ei BBC:n mukaan vaadi ylimääräisen testin tekemistä maahan­tulijoille. Saman asian twiittasi maan Etelä-Afrikan edustusto.

Matkustajilta, jotka kieltäytyvät testistä evätään matkustus­oikeus, ja heidän lippujensa hinnat korvataan.

Ryanairin testissä kysytään muun muassa Etelä-Afrikan kansainvälistä maakoodia, maan pääkaupunkia ja nykyistä presidenttiä. Lentoyhtiö on aiemmin kertonut käyttävänsä testiä, koska sen mukaan väärennettyjä etelä­afrikkalaisia passeja on runsaasti liikkeellä.

Etelä-Afrikan sisäministeriö sanoi tiedotteessaan al-Jazeeran mukaan olevansa yllättynyt Ryanairin päätöksestä. Ministeriö kertoo olevansa säännöllisessä yhteydessä lentoyhtiöiden kanssa muun muassa siitä, miten maan passeja voidaan todentaa.

Afrikaansia puhuu BBC:n mukaan äidinkielenään vain noin 13 prosenttia Etelä-Afrikan väestöstä, ja maassa on yhteensä 11 virallista kieltä. Afrikaansin historia on liitoksissa valkoisen ylivallan eli apartheidin aikaan, jolloin kielestä tehtiin englannin ohella pakollinen kaikille asukkaille. Kieltä oli myös pakko käyttää esimerkiksi kouluissa.

Tämä päätös johti muun muassa vuoden 1976 niin sanottuihin Soweton mellakoihin, joissa kuoli ainakin 170 ihmistä, valtaosa heistä kouluikäisiä lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat