Unkarin Suomen-suurlähetystö tarkkaili salaa toimittajien vierailua Suomessa

Diplomaattisähkeet paljastavat, miten suurlähetystö seurasi missä unkarilaiset vierailivat ja keitä he tapasivat. Vastaavaa toimintaa on ollut myös muissa EU-maissa.

Sanomatalo sisältä päin kuvattuna Helsingissä vuonna 2021.

9.6. 20:06 | Päivitetty 9.6. 20:18

Unkarin suurlähetystön työntekijät ovat keränneet tietoja ulkomailla vierailleista toimittajista, mukaan lukien Suomessa käyneistä. Asiasta kertoo tutkivaan journalismiin erikoistunut Direkt36.

Toimittajiin kohdistunut urkinta on ulottunut myös Suomeen, sillä Unkarin Suomen-suurlähetystö seurasi täällä vuonna 2019 vieraillutta toimittajaryhmää.

Seurannasta koostettiin diplomaattisia sähkeitä, joista käy ilmi muun muassa se missä toimittajat vierailivat sekä se, että he olivat tavanneet suomalaisen tohtoriopiskelijan. Kyseisellä opiskelijalla on sähkeen mukaan ”kriittinen suhtautuminen” Unkarin hallintoon. Asiasta kertoi aiemmin Suomessa Yle.

Toimittajat olivat Suomen Unkarin-suurlähetystön järjestämällä matkalla ja he kävivät tutustumassa muun muassa Helsingin Sanomien ja Yleisradion toimituksiin. Direkt36 sai haltuunsa lukuisia sähkeitä pitkällisen oikeusprosessin kautta.

”Olin hyvin järkyttynyt, kun luin jutun. Saavuin nimittäin eilen Helsingistä, jossa olin Suomen Unkarin-suurlähetystön järjestämällä matkalla”, toimittaja Péter Berecz kertoo.

Toimittajista kerättyä listaa Berecz pitää erittäin huolestuttavana, eikä vierailu Suomessa ollut hänen mukaansa mitenkään propagandistinen.

Unkarin hallinto on maan pääministerin Viktor Orbánin johdolla käynyt ankarasti vapaata ja kriittistä mediaa vastaan. Erityisen innokkaasti maan hallinto on käyttänyt salaliittoteorioita, jotka liittyvät miljardööri George Sorokseen.

Lue lisää: Unkarin hallituksen salaliittoteoriaa levittävä julistekampanja suututti EU-johtajat – Orbánin puolueen lähtö euro­parlamentti­ryhmästä lähempänä kuin koskaan

”Mielestäni on poliittinen kysymys, jos [miljardööri] George Soros rahoittaa mediakursseja vasemmistolaisille toimittajille – – Jotkin Sorosin organisaatiot, kuten Transparency International, järjestää tällaisia koulutuksia”, yksi unkarilainen viranomainen kuvasi työtään ulkoministeriössä televisiokanava ATV:n haastattelussa Direkt36:n mukaan.

Unkarin median muutos on ollut huolestuttavaa muun muassa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön katsauksen perusteella. Järjestö muun muassa kutsuu Orbánia ”lehdistönvapauden saalistajaksi”.

Lähetystöjen tekemä urkinta ei saa kuitenkaan Bereczia muuttamaan toimintaansa.

”Hyvän toimittajan täytyy matkustaa paljon maailmalla ja nähdä, miten maailma toimii.”

”En pelkää, enkä usko että kolleganikaan pelkäävät. On myös mielenkiintoista, miten Unkarin hallinto tulee kommentoimaan tätä tilannetta.”

Unkarin diplomaatit seuraavat Direkt36:n mukaan toimittajia myös muissa Euroopan maissa.

Vuoden 2020 kesällä Unkarin ulkoministeriö ohjeisti maan EU:ssa toimivia lähetystöjä tarkastamaan, ovatko isäntämaat järjestäneet ammatillisia vierailuja, koulutuskursseja tai -matkoja unkarilaisille toimittajille. Jos näin on ollut, piti lähetystöjen selvittää, ketkä median edustajat olivat osallistuneet niihin sekä missä toimituksissa ja organisaatioissa he olivat vierailleet.

Urkintaa on Direkt36:n mukaan tehty Suomen lisäksi ainakin Hollannissa, jossa se on ollut erityisen runsasta.

Oikaisu 14.6. klo 20.37: Péter Berecz ei osallistunut vuoden 2019 ryhmävierailuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat