Capitol-mellakan tutkinta valmistui: Ensimmäisessä kuulemisessa mellakoitsijat kertoivat Trumpin ”kutsusta” paikalle

Yhdysvaltain entinen oikeusministeri William Barr totesi julkisessa kuulemisessa, että maan entinen presidentti Donald Trump ei uskonut neuvoja tai varoituksia vaan piti kiinni vaalivilppiuskomuksestaan.

Tutkintakomitea aikoo osoittaa, että Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin tarkoituksena oli pysyä laittomasti vallassa.

9.6. 23:26 | Päivitetty 10.6. 10:47

Yhdysvalloissa kongressin asettama komitea on saanut valmiiksi tutkinnan kongressitaloon viime vuoden loppiaisena tehdystä hyökkäyksestä.

Komitea on luvannut uusia paljastuksia, jotka yhdistävät väkivaltaisen hyökkäyksen entisen presidentin Donald Trumpin yrityksiin kumota vaalitappionsa.

Tutkinnan tuloksia esitellään julkisissa kuulemisissa, joista ensimmäinen järjestettiin torstaina Yhdysvaltain itäistä aikaa eli varhain perjantaina Suomen aikaa.

Tutkintakomitean puheenjohtaja, demokraatti Bennie Thompson puhui 9. kesäkuuta järjestetyssä kuulemisessa.

Kuulemisen annista uutisoi muun muassa The Washington Post.

Lehden mukaan tutkintakomitean puheenjohtaja, demokraatti Bennie Thompson kutsui Capitolilla nähtyä väkivaltaa ”vallankaappausyrityksen huipentumaksi”.

Toinen komitean kahdesta republikaaniedustajasta, varapuheenjohtaja Liz Cheney, totesi The Washington Postin mukaan, että Trump oli vastuussa ”pitkälle kehitetystä, seitsemänosaisesta suunnitelmasta kumota presidentinvaalien tulos”.

Trumpin väitettiin jatkaneen suunnitelman toteutusta, vaikka hänen tärkeimmät neuvonantajansa kertoivat, että väitteille vaalivilpistä ei ole näyttöä. Cheneyn mukaan Trump vastusti henkilökuntansa anomuksia estää hyökkäys Capitoliin eikä antanut määräystä kansalliskaartin lähettämisestä paikalle.

Sen sijaan Trump julkaisi Twitter-päivityksiä, joita kongressitalolle hyökänneet lukivat ääneen.

Lue lisää: Grafiikat ja kartat näyttävät, kuinka väkijoukko valtasi Yhdysvaltain vallan keskuksen

Ensimmäisessä kuulemisessa esiteltiin uutta videomateriaalia Capitolilla tapahtuneesta väkivallasta ja ääriryhmä Proud Boysin toiminnasta.

Kuulemisessa näytetyissä videoissa useat väkivallasta syytetyt ja tuomitut Trumpin tukijat kertoivat tulleensa paikalle Trumpin pyynnöstä.

Videoilla kuultiin esimerkiksi Robert Schornackia, joka tuomittiin osastaan mellakassa kolmen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hän totesi kuulemisessa, että uskoi vaalien olevan varastetut ja että Trump pyysi heidät Capitoliin.

”Trump on pyytänyt minulta vain kahta asiaa. Hän pyysi ääneni ja hän pyysi minua tulemaan 6. tammikuuta”, Schornack sanoi The Washington Postin mukaan.

Paikan päällä puhunut, Capitolilla työskennellyt poliisi Caroline Edwards kuvaili mellakkaa sotatantereeksi ja kertoi ”liukastelleensa ihmisten veressä”.

Capitolin poliisina työskentelevä Caroline Edwards kertoi kokemuksistaan mellakassa kuulemisessa 9. kesäkuuta.

Lisäksi kuulemisessa kuultiin useita komitean keräämiä haastattelunauhoja, joissa Trumpin toimintaa läheltä seuranneet ihmiset kertovat hänen ajattelustaan ja toiminnastaan.

Istunnossa näytetyllä videolla Trumpin entinen tukija ja entinen oikeusministeri William Barr kertoi, että Trumpilla oli päähänpinttymä ”varastetuista vaaleista” eikä tämä suostunut uskomaan muuta.

”Sanoin hänelle, että tuo on hullun hommaa, että he tuhlaavat aikaansa ja että se tekee suuren karhunpalveluksen maalle.”

Barr totesi kertoneensa Trumpille, ettei nähnyt todistusaineistoa vaalivilpistä.

Barrin kanta myös vakuutti lopulta presidentin tyttären Ivanka Trumpin.

”Kunnioitan oikeusministeri Barria, joten hyväksyin sen, mitä hän sanoi”, Ivanka Trump kertoi nauhoitetussa lausunnossa.

Ensimmäisessä istunnossa kuultiin myös presidentin vävyn Jared Kushnerin, varapresidentti Mike Pencen ja asevoimien komentajan Mark Milleyn nauhoitettuja lausuntoja.

Komitea aloitti työnsä viime vuoden heinäkuussa.

”Me paljastamme uusia yksityiskohtia, jotka osoittavat, että 6. tammikuuta [vuonna 2021] oli tulosta koordinoidusta monivaiheisesta yrityksestä kumota vuoden 2020 [presidentin]vaalien tulos ja estää vallansiirto Donald Trumpilta Joe Bidenille”, komitean avustaja sanoi AFP:n mukaan.

”Ja todellakin entinen presidentti Donald Trump oli tuon yrityksen keskellä”, hän jatkoi.

NBC:n mukaan demokraattien leirissä toivotaan, että ihmiset saisivat myös muistutuksen siitä, miksi he äänestivät Bidenin presidentiksi.

Republikaaniedustaja Liz Cheney tutkintakomitean kuulemisessa 9. kesäkuuta.

Demokraattien vetämän komitean materiaaleja esitelleestä republikaaniedustaja Cheneystä on tullut hylkiö omassa puolueessaan. Cheney on yksi harvoista edustajainhuoneen republikaaneista, jotka ovat julkisesti ilmaisseet vastustavansa Trumpia.

Yhdeksänhenkisessä komiteassa on vain kaksi republikaania.

Tutkintakomitean puheenjohtaja, demokraatti Thompson sanoi kuulemisen alustuksessa, että demokratia on yhä uhattuna, koska väkivaltaan yllyttävät juonittelijat eivät ole hävinneet minnekään.

“Salaliitto ihmisten tahdon estämiseksi ei ole ohi. Tässä maassa on niitä, jotka janoavat valtaa mutta joilla ei ole rakkautta tai kunnioitusta sitä kohtaan, mikä tekee Amerikasta suuren”, Thompson sanoi.

Seuraavat komitean julkiset kuulemiset järjestetään maanantaina 13. kesäkuuta ja keskiviikkona 15. kesäkuuta.

Komitea ei ole The Washington Postin mukaan julkaissut kuulemisten täyttä aikataulua, mutta niitä saattaa lehden olla mukaan kahdeksan pelkästään kesäkuussa.

Viimeistä kuulemista odotetaan syyskuulle, minkä vuoksi niillä odotetaan olevan vaikutusta myös marraskuussa järjestettäviin Yhdysvaltain kongressin välivaaleihin. Vaaleissa valitaan kongressiedustajien ohella osavaltio- ja paikallistason päättäjiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat