Tuleva kuningas riiteli 1600-luvulla luotsin kanssa aiheuttaen haaksi­rikon – nyt aluksen hylky on löydetty Britanniassa

Gloucester-alus löydettiin Britannian Norfolkin edustalta jo vuonna 2007, mutta löytö salattiin muun muassa turvallisuussyistä. Kyseessä on tutkijan mukaan ”kansainvälisesti merkittävä” löytö.

Gloucester-aluksen hylyn löytäneet veljekset Julian ja Lincoln Barnwell mittaavat aluksessa ollut tykkiä kesällä 2018.

10.6. 19:19

Norfolkin edustalta Britanniassa on löydetty vuonna 1682 uponneen Gloucester-aluksen hylky, kertovat muun muassa BBC ja The Guardian.

Hylky paikannettiin jo vuonna 2007, mutta sen sijainti on pidetty salassa turvallisuussyistä ja laivan tunnistamisen varmistamiseksi. Löydön tekivät veljekset Julian ja Lincoln Barnwell yhdessä edesmenneen isänsä ja nimettömän ystävän kanssa neljän vuoden etsintöjen jälkeen.

”Se oli kunnioitusta herättävä ja äärimmäisen kaunis. Tunsimme välittömästi olevamme etuoikeutettuja olla siellä, se oli niin jännittävää”, Lincoln Barnwell sanoi BBC:n mukaan.

Laivan kyydissä oli sen uppoamishetkellä myös kuningaskunnan tuleva hallitsija James Stuart, joka kruunattiin Englannin sekä Irlannin Jaakko II:ksi ja Skotlannin Jaakko VII:ksi vuonna 1685.

Gloucester törmäsi hiekkasärkkään ennen uppoamistaan. Stuart oli kinastellut laivan luotsin James Ayresin kanssa vaarallisella alueella navigoimisesta ja hän viivästytti laivan jättämistä The Guardianin mukaan kohtalokkain seurauksin. Miehistö nimittäin ei protokollan mukaan voinut jättää laivaa ennen kuninkaallista.

Tuleva kuningas ei ottanut mitään vastuuta uppoamisesta, vaan syytti siitä Ayresia. Hän halusi hirtättää pilotin välittömästi, mutta sen sijaan Ayres joutui sotilastuomioistuimen eteen ennen vankilaan päätymistä.

Britannian historia olisi voinut BBC:n mukaan olla todella erilainen, jos alus olisi vienyt vetiseen hautaansa myös tulevan kuninkaan. Katolilainen Stuart nousi nimittäin valtaistuimelle aikana, jolloin protestantit ja katolilaiset kävivät taisteluaan kansakunnan sielusta. Tämän lisäksi parlamentin ja kuninkaallisten välit olivat tulehtuneet vallankäytön jakamiseen liittyvien periaatteiden takia.

Hylyn löytäminen voi olla merenkulun historian tutkija Claire Jowittin mukaan ”merkittävin yksittäinen” löytö sitten Mary Rose -aluksen noston vuonna 1982. Hylystä on jo nyt onnistuttu nostamaan monia artefakteja, kuten vaatteita ja kenkiä sekä aluksen kello.

Mary Rose upposi taistelussa vuonna 1545. Noston jälkeen se kunnostettiin sekä laitettiin esille Portsmouthiin.

Gloucesterin löytö muuttaa Jowittin mukaan ”perustavanlaatuisella tavalla ymmärrystä 1600-luvun sosiaalisesta, merenkulun ja poliittisesta historiasta”.

”Tämä on merkittävä esimerkki vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä, jolla on kansallinen ja kansainvälinen merkitys.”

Historioitsijat pyrkivät nyt Jowittin mukaan selvittämään muun muassa sen, ketkä kaikki kuolivat aluksen uppoamisessa. Turmassa kuoli jopa 250 matkustajaa ja miehistön jäsentä.

Gloucester-aluksen hylystä löytyi muun muassa silmälasikotelo.

Legge-suvun tunnuksella varustettu pullo löytyi Gloucesterin hylystä.

Gloucester-aluksen kello oli merkittävässä roolissa, kun hylkyä ryhdyttiin tunnistamaan.

Julian Barnwell ja Lincoln Barnwell tarkastelevat hylystä löydettyjä astioita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat