Kiina sanoo, ettei epäröi aloittaa sotaa, jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi

Yhdysvaltain ja Kiinan suhteita kiristävät Taiwanin lisäksi Ukrainan sota ja Kiinan vaatimukset Etelä-Kiinan merellä.

Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe osallistui turvallisuuskokouksen avajaisiin Singaporessa perjantaina.

10.6. 18:12

Kiina ei epäröi aloittaa sotaa, jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi, sanoi Kiinan puolustusministeriö perjantaina. Lausunto annettiin sen jälkeen, kun Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe ja hänen yhdysvaltalainen kollegansa Lloyd Austin olivat tavanneet turvallisuuskokouksen yhteydessä Singaporessa.

Kyse oli ensimmäisestä puolustusministerien kasvokkain käymistä neuvotteluista.

Tapaamisen aikana Austin oli sanonut Weille, että Kiinan täytyy pidättäytyä Taiwania horjuttavista lisätoimista. Wei oli puolestaan sanonut Kiinan murskaavan kaikki Taiwanin itsenäistymiseen tähtäävät juonittelut ja puolustavansa päättäväisesti kotimaan yhdistämistä. Hän oli painottanut, että Taiwan on Kiinan Taiwan.

Austin pitää puheen turvallisuuskokouksessa lauantaina ja Wei sunnuntaina.

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen jännite on kasvanut Taiwanin takia, jota Kiina pitää omana alueenaan ja on sanonut valtaavansa sen jonain päivänä tarvittaessa vaikka väkivalloin.

Viime kuussa Japanin-vierailunsa aikana Yhdysvaltain presidentti Joe Biden näytti rikkovan vuosikymmeniä kestäneen politiikan, kun hän sanoi Yhdysvaltain puolustavan sotilaallisesti Taiwania, jos Kiina hyökkää sitä vastaan.

Lue lisää: Presidentti Biden levittää hämmennystä vaarallisina aikoina

Sittemmin ulkoministeri Antony Blinken sanoi, etteivät Bidenin puheet tarkoita muutosta Yhdysvaltain viralliseen Taiwan-politiikkaan. Yhdysvallat kannattaa yhden Kiinan politiikkaa, eikä puolla Taiwanin muodollista itsenäisyyttä. Yhdysvallat ja Taiwan tekevät silti yhteistyötä monin tavoin.

Myös Kiinan laajentumisvaatimukset Etelä-Kiinan merellä ovat lisänneet jännitteitä Yhdysvaltain kanssa.

Lisäksi Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa epäsuorasta tuesta Venäjän sotatoimille Ukrainassa. Kiina on vaatinut neuvotteluja sodan lopettamiseksi, mutta ei ole tuominnut Venäjän toimia ja on toistuvasti arvostellut Yhdysvaltain aselahjoituksia Ukrainalle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat