Trump johti rikollista salaliittoa eikä itse uskonut ”vaalivilppiin”, sanoo komitea – mitä väliä sillä on?

Kongressin valtausta tutkiva komitea teki taktisen valinnan ja antoi Trumpin sisäpiirin puhua, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Elina Väntönen.

Capitolin valtausta tutkiva komitea piti ensimmäisen julkisen kuulemisen torstaina.

11.6. 9:19 | Päivitetty 11.6. 10:16

Washington

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump johti rikollista salaliittoa, jonka tavoitteena oli estää vallan siirtäminen seuraajalleen Joe Bidenille.

Tämä on Capitolin valtausta tutkineen komitean johtopäätösten ydin. Sitä varten on tehty yli tuhat todistajahaastattelua ja kahlattu läpi valtava määrä kuva- ja videomateriaalia tammikuun 6. päivältä vuonna 2021.

Vaalit hävinnyttä Trumpia kannattava väkijoukko tunkeutui tuolloin Yhdysvaltojen kongressitaloon Washingtonissa. Ainakin osa tästä joukosta uskoi vaaleja vilpillisiksi. Viisi ihmistä kuoli ja yli sata loukkaantui.

Nyt seitsemästä demokraatista ja kahdesta republikaanista koottu edustajainhuoneen komitea yrittää osoittaa amerikkalaisille, että Trump oli kaiken takana, halusi estää demokratian toteutumisen ja tiesi itsekin, että "vaalivilppi" ei ole totta.

Julkisten kuulemisten sarja on Yhdysvalloissa mediaspektaakkeli, jonka ensimmäinen osa lähetettiin parhaaseen katseluaikaan torstai-iltana eli Suomen aikaa varhain perjantaina.

Siitä voi nostaa ainakin kolme huomionarvoista asiaa:

1. Komitean jäsenet tekivät taktisen valinnan ja asettuivat itse taka-alalle. Puheenvuorojakaan ei käyttänyt heistä kuin kaksi.

Näin he toimivat siksi, että useat republikaanit ovat syyttäneet komiteaa puolueellisesta "noitavainosta".

Komitea antoi Trumpin oman sisäpiirin puhua. He halusivat kiinnittää huomion siihen, että jopa Trumpin omat liittolaiset uskoivat presidentin toimivan väärin.

Toiveena on, että tällä strategialla olisi mahdollista vaikuttaa joihinkin äänestäjiin ja heidän käsitykseensä siitä, mitä 6. tammikuuta todella tapahtui.

2. Trumpin lähipiirin avainhenkilöt eivät komitean mukaan uskoneet presidentin valheita vaalien vilpillisyydestä – eikä presidentti itsekään.

Videoiduissa todistajanlausunnoissa Trumpin lähimmät avustajat ja liittolaiset sanovat, että sekä kampanjatiimi että presidentin hallinnon väki pitivät Bidenin vaalivoittoa selvänä tosiasiana.

Esimerkiksi Trumpin hallinnon oikeusministeri William Barr totesi, että Trumpin väitteet vaalivilpistä olivat hölynpölyä. Myös Trumpin tytär ja läheinen neuvonantaja Ivanka Trump sanoi hyväksyneensä johtopäätöksen, ettei vaaleja ollut "varastettu" niin kuin hänen isänsä on toistellut.

Maanantaina on ilmeisesti odotettavissa lisänäyttöä siitä, että Trump tiesi hävinneensä vaalit eikä toiminut siinä uskossa, että hän todella olisi vaalivilpin uhri.

3. Kahdella äärioikeistolaisella ryhmällä, Proud Boysilla ja Oath Keepersillä, oli komitean mukaan Capitolin tapahtumissa keskeinen rooli ja nimenomaan Trump toimi heidän innoittajanaan.

Kun Trump twiittasi ”tulkaa paikalle ja olkaa villejä”, ääriryhmät tulkitsivat sen komitean mukaan kutsuksi ”tarttua aseisiin”. Kuulemisessa esitettiin haastatteluja, jossa useat miehet sanoivat tulleensa paikalle nimenomaan siksi, että Trump käski heitä.

Proud Boysin johto on jo aiemmin saanut syytteitä vallankumouksellisesta salaliitosta.

Kuulemiset jatkuvat läpi kesän, ja seuraava on heti ensi maanantaina.

Varsinainen loppuraportti julkaistaan todennäköisesti syyskuussa, marraskuussa pidettävien välivaalien kynnyksellä.

Oleellinen kysymys tietysti on, mitä sitten. Mitä merkitystä komitealla ja näillä kaikilla kuulemisilla oikein on?

Tarkoituksena on ensinnäkin selvittää, mitä oikein tapahtui ja mikä oli presidentti Trumpin rooli.

Kyseessä on tutkinta, mutta ei rikostutkinta. Komitealla ei ole mahdollisuutta nostaa syytteitä Trumpia vastaan riippumatta siitä, miten painavia todisteita se saa kerättyä.

Sen sijaan he saattavat suositella, että oikeusministeriö nostaa rikossyytteet Trumpia vastaan. Yksi kuulemisten keskeinen yleisö onkin oikeusministeri Merrick B. Garland. Vakuuttavat todisteet voivat lisätä hänen paineitaan syytteiden nostamiseksi.

Toisaalta on arvioitu, että suurin osa yleisölle uusista tiedoista on luultavasti jo liittovaltion syyttäjien tiedossa.

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari totesi jo maaliskuussa, että Trump syyllistyi todennäköisesti vakaviin rikoksiin.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump.

Tutkinnalla on myös mahdollisuus muuttaa amerikkalaisten käsitystä tapahtuneesta.

Poliittiset kommentaattorit ja analyytikot ovat tosin olleet hyvin skeptisiä sen suhteen, missä määrin julkiset kuulemiset todella voivat vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.

Konservatiivinen Fox ei esimerkiksi näyttänyt kuulemisia pääuutiskanavallaan lainkaan. Sen sijaan äänessä oli samaan aikaan Tucker Carlson, joka pyrki leimaamaan komitean työn valheelliseksi.

Ajan kuluessa kansan usko Trumpin syyllisyyteen vaikuttaisi huvenneen. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yhä harvempi amerikkalainen uskoo, että Trump oli vastuussa Capitolin tapahtumista.

Tällä hetkellä niin ajattelee enää 45 prosenttia amerikkalaisista, kun heti tapahtuneen jälkeen niin ajatteli yli puolet, 52 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat