Japanilta harvinaisen suorat kommentit Kiinan ja Venäjän yhteisiin operaatioihin – Myös USA arvosteli Kiinaa Aasian turvallisuus­kokouksessa

Toukokuussa Kiinan ja Venäjän joukot lensivät yhdessä strategisilla pommikoneilla lähellä Japanin ja Taiwanin vesiä. Alueen turvallisuus huolettaa Japania. Useat maat osallistuivat Singaporessa järjestettyyn turvallisuuskokoukseen.

Japanin puolustusministeri Nobuo Kishi puhui Aasian maiden turvallisuuskokouksessa lauantaina Singaporessa.

11.6. 7:06 | Päivitetty 11.6. 12:33

Venäjän ja Kiinan sotilaalliset toimet ovat pahentaneet turvallisuushuolia Itä-Aasiassa, Japanin puolustusministeri Nobuo Kishi sanoi Aasian turvallisuuskokouksessa lauantaina.

Singaporessa järjestettävä perjantaista sunnuntaihin kestävä Shangri-La Dialogue -kokous on Aasian tärkein turvallisuuskokous. Kokoukseen osallistuu valtioiden turvallisuuspoliittisia päättäjiä muun muassa Yhdysvalloista, Kiinasta ja Japanista.

”Japania ympäröivät toimijat, joilla on ydinaseita – tai kehittävät niitä – ja jotka eivät piittaa säännöistä”, Kishi kommentoi harvinaisen suorasukaiseen sävyyn.

Ministeri totesi, että Japanin naapurissa on maita, jotka yrittävät järkyttää kansainvälisiä käytäntöjä.

Toukokuussa Kiinan ja Venäjän joukot lensivät yhdessä strategisilla pommikoneilla lähellä Japanin ja Taiwanin vesiä.

”Näiden kahden vahvan sotilasvallan yhteiset sotilasoperaatiot tulevat epäilemättä lisäämään huolta muissa maissa”, Kishi sanoi.

Myös Japanin pääministeri Fumio Kishida välitti samaa viestiä aiemmin kokouksessa.

”Ukraina voi olla Itä-Aasia huomenna”, hän sanoi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan huolettaa Japania, jolle Taiwaninsalmen turvallisuus on tärkeää. Japani pelkää, että Venäjän esimerkki rohkaisee Kiinaa yrittämään Taiwanin haltuunottoa.

Kiina ei ole myöskään tuominnut Venäjän aloittamaa Ukrainan sotaa eikä kutsu sitä hyökkäykseksi.

Myös Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin arvosteli ankarin sanoin Kiinan toimintaa turvallisuuskokouksessa pitämässään puheessa lauantaina.

”Olemme todistaneet, kuinka provosoiva ja epävakautta aiheuttava sotilaallinen toiminta Taiwanin lähistöllä lisääntyy tasaisesti”, Austin sanoi viitaten kiinalaisten sotilaskoneiden tekemiin lentoihin Taiwanin ilmapuolustusalueella viime kuukausina.

Austin kuitenkin sanoi myös, että Yhdysvallat pyrkii hillitsemään jännitteitä Kiinaan ja estämään konfliktin syntymisen alueella.

Austin ja Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe tapasivat ensimmäistä kertaa perjantaina. Tapaamisen jälkeen Wei kertoi, ettei Kiina epäröi aloittaa sotaa, jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi.

Kiina katsoo Taiwanin kuuluvan itselleen ja suhtautuu vihamielisesti maihin, jotka solmivat diplomaattisia suhteita Taiwaniin tai pitävät sitä omana valtionaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, että Yhdysvallat puuttuisi tilanteeseen sotilaallisesti, jos Kiina hyökkäisi Taiwaniin. Kiinan mukaan sen viimeaikaiset sotaharjoitukset Taiwanin lähellä ovat osa maan suvereniteetin puolustusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat