Kiina: Taistelemme ”loppuun asti” estääksemme Taiwania julistautumasta itsenäiseksi, Taiwan sanoo olevansa valmis tasa­vertaisiin keskusteluihin

Kiinan ja Taiwanin edustajat kommentoivat maiden välistä tilannetta hyvin eri tavoin Singaporessa järjestetyn Aasian turvallisuuskokouksen aikana.

Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe piti sunnuntaina puheen Aasian turvallisuuskokouksessa.

12.6. 9:48

Kiina taistelee tarvittaessa ”loppuun asti” estääkseen Taiwania julistautumasta itsenäiseksi, Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe ilmoitti Singaporessa järjestetyssä turvallisuuskokouksessa sunnuntaina.

Singaporessa järjestettävä Shangri-La Dialogue -kokous on Aasian tärkein turvallisuuskokous. Kokoukseen osallistuu valtioiden turvallisuuspoliittisia päättäjiä muun muassa Yhdysvalloista, Kiinasta ja Japanista. Perjantaina alkanut kokous päättyi sunnuntaina.

Wei antoi kommenttinsa sen jälkeen, kun oli neuvotellut ensimmäistä kertaa kasvokkain Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kanssa.

Kiinan ja Taiwanin välinen tilanne oli turvallisuuskokouksen yksi pääaiheista. Kiina pitää Taiwania osana Kiinaa, kapinoivana maakuntanaan, vaikka käytännössä Taiwan on itsenäinen saarivaltio. Nyt maiden välit ovat äityneet huonommaksi kuin vuosikymmeniin.

Toukokuussa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti suorasanaisesti, että Yhdysvallat auttaisi Taiwania puolustamaan itseään, jos Kiina hyökkäisi saarelle. Kiina vastasi Bidenin kommentteihin lentämällä sotilaskoneillaan Taiwanin ilmapuolustusalueelle.

Aasian turvallisuuskokouksessa Lloyd Austin arvosteli ankarin sanoin Kiinan toimintaa.

”Olemme todistaneet, kuinka provosoiva ja epävakautta aiheuttava sotilaallinen toiminta Taiwanin lähistöllä lisääntyy tasaisesti”, Austin sanoi.

Wei Fenghe puolestaan sanoi, että kenenkään ei pitäisi aliarvioida Kiinan armeijan kykyä "turvata alueellista koskemattomuuttaan”. Wein mukaan Taiwan on ”ennen kaikkea Kiinan Taiwan”.

Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang kommentoi tilannetta sunnuntaina Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa sanomalla, että Taiwan on valmis keskusteluihin Kiinan kanssa ”hyvässä hengessä, tasavertaisina ja ilman poliittisia ennakkoehtoja”.

”Mitä tulee Kiinan harjoittamaan Taiwanin häirintään, kaikkein kohtuuttomin on Kiina itse”, Su sanoi.

Pääministeri sanoi, että Taiwan ei halua sulkea ovea Kiinalta vaan että Kiina itse on käyttänyt monia keinoja kohdellakseen Taiwania kohtuuttomasti.

Aasian turvallisuuskokouksessa käsiteltiin myös muita aiheita kuin Kiinan ja Taiwanin välejä. Pinnalle nousi muun muassa Pohjois-Korea, jonka on hiljattain kerrottu testanneen mannertenvälistä ballistista ohjusta ja jonka epäillään valmistelevan ydinasekokeita.

Etelä-Korean puolustusministeri Lee Jong-sup ilmoitti sunnuntaina kokouksessa, että hänen maansa tehostaa puolustusvalmiuttaan ja työskentelee läheisesti Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa torjuakseen Pohjois-Korean ydinase- ja ohjusuhan.

Lee sanoi, että Etelä-Korea on valmis laajentamaan taloudellista tukeaan Pohjois-Korealle, jos maa lopettaa ydinaseohjelmansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat