Senaattorit julkistivat toimen­pide­listan aselakien tiukentamiseksi Yhdysvalloissa

Presidentti Biden pitää listausta hyvänä, mutta riittämättömänä. Toimenpiteeksi ehdotetaan muun muassa tarkempia taustatutkimuksia alle 21-vuotiaille aseenostajille.

Senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer puhui aselakien kiristämisen puolesta järjestetyssä mielenosoituksessa Washington D.C:ssä 8. kesäkuuta.

12.6. 22:03

Yhdysvalloissa molemmista puolueista koostuva senaattoriryhmä julkisti toimenpidelistan, jolla pyritään hillitsemään maan aseväkivaltaa.

”Julkistamme terveen järjen mukaisen, puoluerajat ylittävän ehdotuksen suojellaksemme Amerikan lapsia, pitääksemme koulumme turvallisina ja vähentääksemme väkivallan uhkaa koko maassa”, 20 lainsäätäjän allekirjoittamassa lausunnossa julistetaan.

Toimenpiteissä ehdotetaan muun muassa tarkempia taustatutkimuksia alle 21-vuotiaille aseenostajille, laittoman asekaupan hillitsemistä sekä lisäresurssien kohdentamista osavaltioille, jotta ne voivat paremmin ehkäistä ennalta aseiden joutumista henkilöille, jotka ovat vaarallisia itselleen tai muille.

Tarkoitus on panostaa esimerkiksi mielenterveyspalveluihin ja koulujen turvallisuuteen.

Lista on merkittävästi vaatimattomampi kuin demokraattipresidentti Joe Bidenin kesäkuun alussa vaatimat kiristykset aselakeihin. Hän vaati esimerkiksi yksityisomistuksessa olevien rynnäkköaseiden ja suurten lippaiden kieltoa. Myös asetta ostavien ikärajaa tulisi presidentin mukaan nostaa 18:sta 21:een.

Presidentti Biden kiitteli senaattorien ehdotuksia ”tärkeiksi askeliksi” ja toivoi, että lakimuutosta ajetaan pikaisesti eteenpäin. Hän huomautti esitysten olevan kuitenkin kaukana presidentin vaatimista radikaaleimmista muutoksista.

”Ne eivät ratkaise vielä kaikkea, mikä mielestäni on tarpeen, mutta ovat askeleita oikeaan suuntaan”, Biden sanoi lausunnossaan.

Hän jatkoi toteamalla, että lakimuutos olisi läpi mennessään merkittävin kongressissa tehty aselakisäädös vuosikymmeniin.

”Koska ehdotus on molempien puolueiden tukema, viivytyksille ei jää tekosyitä, eikä ole mitään syytä, miksi lakimuutos ei etenisi nopeasti myös senaatissa ja Valkoiseen taloon”, Biden vaati.

Lauantaina eri puolilla Yhdysvaltoja tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat vaatimaan tiukempia aselakeja.

Aselait ovat nousseet tapetille viimeaikaisten joukkoampumisten takia. Toukokuussa 19 lasta ja kaksi opettajaa saivat surmansa kouluampumisessa Texasin osavaltiossa. Aiemmin samassa kuussa kymmenen mustaa ihmistä surmattiin ampumisessa New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa kaupassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat