Tutkimus­laitos: Sota Ukrainassa vie maailmaa kohti uutta ydinase­varustelua

”Kaikki ydinasevaltiot kasvattavat tai päivittävät arsenaaliaan”, tutkija sanoo.

Mannertenvälinen ballistinen ohjus laukaistiin Plesetskissä Arkangelin alueelta. Kuvakaappaus Venäjän puolustusministeriön huhtikuun lopussa julkaisemalta videolta.

13.6. 8:45

Ydinaseiden määrä maailmassa luultavasti kasvaa tulevina vuosina, arvioi Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti (Sipri). Tähän mennessä määrä on laskenut kylmän sodan loppumisesta asti eli yli 30 vuoden ajan. Siprin raportista uutisoivat muun muassa AFP ja Reuters.

Arviota selittää osaltaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka on kiristänyt suurvaltojen välejä. Venäjän presidentti Vladimir Putin on myös esittänyt enemmän tai vähemmän verhottuja uhkauksia turvautua ydinaseisiin.

Ydinaseita on käytetty sodissa ainoastaan vuonna 1945, jolloin Yhdysvallat pommitti Japanin Hiroshimaa ja Nagasakia.

”Edistystä aseriisunnassa on vaikea saavuttaa tulevina vuosina. Syyt ovat tämä sota ja se, miten Putin puhuu ydinaseistaan”, sanoi AFP:n mukaan Matt Korda, yksi Siprin raportin laatijoista.

Siprin mukaan ydinkärkien määrä maailmassa putosi viime vuoden tammikuun 13 080:stä tämän vuoden tammikuun 12 705:een.

Kylmän sodan loppuvaiheessa vuonna 1986 ydinkärkiä oli yli 70 000.

Nykyään ydinkärkiä on tiettävästi yhdeksällä maalla: Venäjällä (5 977), Yhdysvalloilla (5 428), Kiinalla (350), Ranskalla (290), Britannialla (225), Pakistanilla (165), Intialla (160), Israelilla (90) ja Pohjois-Korealla (20) – järjestyksessä Siprin arvioimien määrien mukaan. Israel on näistä ainoa, joka ei virallisesti tunnusta omistavansa ydinaseita.

”Kaikki ydinasevaltiot kasvattavat tai päivittävät arsenaaliaan, ja suurin osa niistä kiristää ydinaseretoriikkaansa ja ydinaseiden roolia sotilasstrategioissaan”, Siprin joukkotuhoaseohjelman johtaja Wilfred Wan sanoi Reutersin mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat