Amazonin sademetsään kadonneiden brittitoimittajan ja alkuperäis­kansojen asian­tuntijan kohtaloista ristiriitaisia tietoja

Brittitoimittajan brasilialainen vaimo kertoi maanantaina, että kaksi sade­metsästä löydettyä ruumista olisivat Phillipsin ja Pereiran. Brasilia poliisin mukaan tieto ei pidä paikkaansa.

Etsintäpartioihin osallistui poliiseja, palomiehiä ja sotilaita. Kuva on otettu 12. kesäkuuta Atalaia do Nortessa syrjäisellä alueella, jossa kadonneet nähtiin viimeksi.

13.6. 8:05 | Päivitetty 13.6. 17:36

Tiedot Amazonin sademetsään kadonneiden brittitoimittaja Dom Phillipsin ja alkuperäis­­kansojen asiantuntijan Bruno Araújo Pereiran kohtaloista vaihtelevat. Maanantaina iltapäivällä uutistoimisto Reuters kertoi, että etsintäpartiot olisivat löytäneet Phillipsin ja Pereiran ruumiit. Reuters uutisoi asiasta viitaten brasilialaisen uutistoimisto G1:n tietoihin, jotka olivat peräisin Phillipsin vaimolta.

Uutistoimisto AFP kertoi maanantaina iltapäivällä, että Brasilian presidentin Jair Bolsonaron mukaan miesten etsintöjen yhteydessä sademetsästä on löydetty jäänteitä ihmisruumiista.

Brasilian liittovaltion poliisin mukaan tiedot Phillipsin ja Pereiran ruumiista eivät kuitenkaan pidä paikkansa. Poliisi kertoi maanantaina Reutersin mukaan tiedotteessaan, että toistaiseksi miesten jäljiltä on löydetty ainoastaan heille kuuluvia tavaroita ja vaatteita.

Aiemmin maanantaina etsintäryhmien kerrottiin löytäneen kaksi ruumista etsiessään Phillipsiä ja Pereiraa. Brittilehti The Guardianin mukaan ruumiit oli sidottu puuhun lähellä jokea. Brasilian Britannian-suurlähettilään kerrotaan ilmoittaneen, että viranomaiset pyrkivät parhaillaan tunnistamaan kaksi puihin sidottuina löydettyä ruumista.

Alkuperäiskansojen yhdistyksen Univajan tiedottaja kuitenkin sanoi maanantaina Reutersille, etteivät etsintäryhmät ole löytäneet ruumiita joen varrelta lainkaan.

”Olen puhunut etsintäryhmän kanssa, eikä tieto pidä paikkaansa”, sanoi yhdistyksen juristi Eliesio Marubo, joka on Reutersin mukaan ollut järjestämässä etsintöjä.

”Etsinnät jatkuvat.”

Phillips ja Pereira katosivat Amazonin sademetsään viikko sitten. Brasilian poliisi kertoi sunnuntaina, että sademetsästä löytyi reppu, jonka sisällä oli Phillipsin vaatteita ja tietokone sekä Pereiralle kuulunutta vaatetusta ja hänen terveyskorttinsa. Löydettyjen esineiden joukossa oli myös molempien saappaat.

Alkuperäiskansojen parissa työskentelevä viranomainen Elizeu Mayaruna kertoi Reutersille, että hänen etsintäpartionsa löysi paidan, housut ja moottoriöljyä Itacoai-joelta, jossa silminnäkijät olivat viimeksi nähneet kadonneet miehet. Vaatteiden tunnistettiin kuuluvan Pereiralle. Phillipsin reppu löytyi sidottuna puoliksi uponneeseen puuhun alueella, sanoi etsintä­operaatiota johtanut palomies.

Poliisi on pidättänyt kalastajan, jonka osallisuutta miesten katoamiseen tutkitaan, Reuters kertoo.

Kaksikon katoaminen on herättänyt paljon huomiota Brasiliassa. Poliitikot, aktivistit ja julkisuuden henkilöt, kuten jalkapallolegenda Pelé, ovat vaatineet presidentti Jair Bolsonaroa laajentamaan etsintöjä.

Bolsonaro, jota Phillips haastatteli viime vuonna tiukoilla kysymyksillä ympäristölakien heikentämisestä, sanoi viime viikolla, että miehet olivat ”seikkailulla, jota ei voi suositella”, ja arveli heidän voineen päätyä teloitetuiksi.

Miehet katosivat retkellään Jaburu-järvelle, joka sijaitsee lähellä Brasilian ja Perun rajaa. Phillip oli tekemässä tutkimusta kirjaansa varten.

57-vuotias Phillips oli asunut yli vuosikymmenen Brasiliassa ja kirjoittanut muun muassa The Guardianiin, The Washington Postiin, The New York Timesiin ja Financial Timesiin.

Pereira on entinen valtion virkamies, jonka tehtävänä oli suojella alkuperäiskansoja. Hän on The Guardianin mukaan saanut pitkään uhkauksia metsureilta ja kaivostyöläisiltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat