Nicaragua antoi Venäjälle luvan sijoittaa joukkoja maahan

Venäläiset joukot voivat jatkossa suorittaa Nicaraguan maaperällä muun muassa lainvalvonnallisia tehtäviä sekä pelastus- ja etsintätehtäviä.

Nicaraguan presidentin Daniel Ortegan kannattajia maan pääkaupungissa Managuassa 12. kesäkuuta.

13.6. 17:30

Nicaraguan presidentin Daniel Ortegan hallitus on sallinut venäläisten joukkojen, lentokoneiden ja alusten sijoittamisen Nicaraguaan koulutusta, lainvalvontaa ja hätätilanteissa toimimista varten. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto AP ja CBS.

Viime viikolla julkaistu asetus antaa venäläisille joukoille luvan suorittaa lainvalvonnallisia tehtäviä, pelastus- ja etsintätehtäviä hätätilanteissa tai luonnonkatastrofien sattuessa sekä antaa humanitaarista apua Nicaraguan maaperällä.

Nicaraguan hallitus salli asetuksessaan myös venäläisten joukkojen läsnäolon maassa ”kokemusten vaihtoa ja koulutusta” varten.

AP:n mukaan Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kertoi venäläiselle uutistoimisto Sputnikille, että päätös venäläisten joukkojen päästämisestä maahan oli ”rutiininomainen”.

”Kyse on rutiininomaisesta, kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta menettelystä, jonka tarkoituksena on hyväksyä laki ulkomaisten sotilaiden tilapäisestä maahan pääsystä Nicaraguan alueelle yhteistyön kehittämiseksi eri osa-alueilla, humanitaarinen apu ja hätäaputoimet mukaan luettuina, sekä järjestäytyneen rikollisuuden ja huumekaupan torjunnassa.”, Zaharova sanoi Sputnikille.

Zaharova lisäsi, että laki sallii myös Yhdysvaltojen, Meksikon ja muiden Keski-Amerikan maiden joukkojen lähettämisen tällaisiin tarkoituksiin.

Venäjällä ei tällä hetkellä ole virallisia sotilastukikohtia missään Etelä-Amerikan maassa. Venäjällä oli aiemmin tiedusteluasema Kuubassa lähellä maan pääkaupunkia Havannaa. Vuonna 1962 käyttöön otettu tiedusteluasema suljettiin vuonna 2002.

Ortega on ollut Venäjän liittolainen siitä lähtien, kun hän johti vuonna 1979 Nicaraguan vallankumousta, jossa diktaattori Anastasio Somoza syrjäytettiin. Ortega toimi maan presidenttinä vuosina 1985–1990 ja hänet valittiin uudelleen valtaan vuonna 2007.

Ortegan hallitus pidätti viime vuonna kymmeniä poliittisia oppositiojohtajia ennen valintaansa neljännelle peräkkäiselle kaudelle. Hallitus on lakkauttanut kymmeniä kansalaisjärjestöjä, joita hän syyttää yrityksistä horjuttaa hallitustaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat