Senaatin toimen­pide­ohjelma ase­lakien kiristämiseksi sai laajasti kiitosta

Kiitosta ovat ilmaisseet muun muassa joukkoampumisten uhrit, joskin ohjelmaa on pidetty myös riittämättömänä.

Mielenosoittaja osallistui lauantaina Washington D.C.:ssä March for Our Lives -mielenosoitukseen, jossa vaadittiin tiukempia aselakeja

13.6. 11:47

Yhdysvaltain senaatin sunnuntaina julkistamaa toimenpideohjelmaa aselakien kiristämiseksi on kiitelty laajasti.

Ehdotus sisältää muun muassa tarkempia taustatutkimuksia alle 21-vuotiaille aseenostajille ja laittoman asekaupan hillitsemistä.

Lue lisää: Senaattorit julkistivat toimen­pide­listan aselakien tiukentamiseksi Yhdysvalloissa

Muun muassa Everytown for Gun Safety -järjestö kiitteli tuoreeltaan senaattoreiden ehdotusta. Järjestön mukaan ehdotuksen muuttuessa laiksi kyseessä olisi ensimmäinen liittovaltion tasolla tehtävä aseturvallisuutta koskeva laki lähes 26 vuoteen.

”Kiitämme tätä kahden puolueen muodostamaa liittoumaa, jonka johdossa olivat senaattorit [Chris] Murphy ja [John] Cornyn, siitä, että he johtavat pyrkimystä käydä käsiksi maatamme riivaavaan kansalliseen aseelliseen väkivaltakriisiin, minkä lisäksi vetoamme heidän kollegoihinsa, jotta he vastaisivat historian kutsuun ja kunnioittaisivat aseväkivallan uhreja sekä selviytyjiä pitkään kadoksissa olleella toiminnalla”, järjestön puheenjohtaja John Feinblatt sanoi tiedotteessa.

Myös aselakien tiukennusta ajavan March for Our Lives -järjestön yksi perustajista David Hogg kertoi olevansa CNN:n mukaan huojentunut esityksen saamisesta kasaan.

”Yhtään vähemmän rikkinäisemmässä yhteiskunnassa voisimme vaatia taustatietojen tarkastamista joka ikinen kerta, kun joku haluaa ostaa aseen sekä estäisimme suoraan rynnäkkökiväärien myynnin. Mutta jos nämä ehdotukset pelastavat edes yhden hengen tai estävät yhden joukkoampumisen, uskomme että ne ovat taistelemisen arvoisia”, Hogg sanoi tiedotteessa.

Senaatin ehdotuksen takana on myös kymmenen republikaanipuolueen edustajaa. Senaatin vähemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnellin mukaan ehdotus on CNN:n mukaan esimerkki, mitä keskusteluilla ja yhteistyöllä voidaan saada aikaan.

McConnellin virkaveli, senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer puolestaan sanoi CNN:n mukaan, että hän haluaa saada lakiesityksen asiasta äänestettäväksi ”mahdollisimman nopeasti”. Senaatti on hänen mukaansa ”valmis ottamaan käyttöön maalaisjärjen mukaisia uudistuksia puolustaakseen yhdysvaltaisia siellä, missä he asuvat, käyvät kaupassa ja opiskelevat.”

Aselobbausjärjestö NRA, joka on pitkään vastustanut minkäänlaisia tiukennuksia maan aselakeihin, twiittasi, ettei sen käytäntönä ole kommentoida ehdotuksiin. Sen sijaan järjestö ottaa asiaan kantaa, kun lakiesitys on julkaistu kokonaisuudessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat