Severodonetskin sillat tuhottu, kaupunkiin jääneet siviilit ja Ukrainan taistelijat motissa

Venäjä onnistui valloittamaan teollisuuskaupungin keskustan maanantain vastaisena yönä.

Savu nousi joen takaa Severodonetskin keskustasta torstaina Itä-Ukrainassa. Etualalla Lysytšanskin vaurioituneita rakennuksia.

13.6. 17:33 | Päivitetty 14.6. 8:03

Venäjän joukot onnistuivat maanantain vastaisena yönä valtaamaan ukrainalaisen Severodonetskin kaupungin keskustan yli kuukauden jatkuneiden taisteluiden jälkeen. Ukrainan pääesikunta kertoi maanantaina aamupäivällä Venäjän pakottaneen Ukrainan vetäytymään keskustasta hyökkäyksellä, jota tuettiin raskailla tykistökeskityksillä.

Venäjän tukeman niin kutsutun Donetskin kansantasavallan miliisipäällikkö Eduard Basurin puolestaan ilmoitti maanantaina, että Ukrainan joukot ovat Severodonetskissa motissa ilman ulospääsyä. Basurinin mukaan Ukrainan joukot ovat räjäyttäneet viimeisen Donetsjoen sillan, jota pitkin vetäytyminen kaupungista länsirannan Lysytšanskiin olisi mahdollinen.

Basurinin ilmoituksesta kertoivat venäläiset tiedotusvälineet, muun muassa sanomalehti Izvestija. Luhanskin alueen ukrainalainen kuvernööri Serhi Haidai puolestaan ilmoitti maanantai-iltana Facebook-sivullaan ja Telegram-kanavallaan, että tieto Severodonetskin täydellisestä valtaamisesta olisi valeuutinen: ”Osa kaupungista on ukrainalaisten hallinnassa”.

Haidai vahvisti maanantai-iltana uutistoimisto Reutersille, että kaikki Donetsjoen ylittävät sillat Severodonetskissa on tuhottu. Ukrainalaismedian mukaan sillan ovat räjäyttäneet Venäjän joukot. Puolueetonta tietoa viimeisen sillan räjäyttäjästä ei ole.

Haidain mukaan siviileillä ja sotilailla on joitakin vetäytymisväyliä kaupungista, mutta hän ei täsmentänyt, mitä nämä ovat. Tästäkin on ristiriitaista tietoa, sillä sosiaalisessa mediassa Haidai kertoi illalla, ettei evakuointimahdollisuutta ole, ja että kaupunkiin jääneet ihmiset selviytyvät ”äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa”.

Haidai kertoi sosiaalisessa mediassa myös, että vaikka kaupungin valtaajat saataisiinkin perääntymään pian, ei Severodonetskin liikenneyhteyksien palauttaminen onnistu ennen talvea.

Naapurikaupunki Lysytšanskin pommitukset jatkuvat. Myös evakuointien kaupungista kerrotaan jatkuvan päivittäin.

Aiemmin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Ukrainska pravdan mukaan, että Severodonetskissa ratkaistaan Donbasin kohtalo.

Jos Ukraina ei pysty enää uuteen vastahyökkäykseen, on Venäjä valloittanut ukrainalaisen Luhanskin maakunnan Severodonetskin kaatumisen jälkeen lähes kokonaan.

Etelänaapurista eli Donetskin alueesta merkittävä osa on yhä Ukrainan hallussa. Taistelut Severodonetskin lähiöistä ja teollisuusalueista jatkuivat maanantaina edelleen. Kuvernööri Haidain mukaan pieni osa kaupungin alueesta on edelleen ukrainalaisten hallussa.

Haidai kertoi aiemmin Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkieliselle palvelulle, että Azotin kemiantehtaan kellareissa piilottelee edelleen noin 500 siviiliä, joista 40 on lapsia.

Severodonetsk on merkittävä kemianteollisuuden keskus, jossa oli ennen Venäjän hyökkäystä yli satatuhatta asukasta. Ukraina siirsi Luhanskin alueen hallinnon Severodonetskiin kahdeksan vuotta sitten, kun Venäjä separatisti­liittolaisineen valloitti maakunnan pääkaupungin Luhanskin.

Taistelu Severodonetskista alkoi 6. toukokuuta, jolloin Venäjän joukot hyökkäsivät kaupunkia kohti pohjoisesta ja idästä. Ukrainan puolustus on tukeutunut joen takana sijaitsevaan Lysytšanskin kaupunkiin, jota Venäjän tykistö on moukaroinut raskaasti viime päivinä.

Kaupunkien välissä virtaavasta Donetsjoesta on tullut taisteluiden rintamalinja monin paikoin Donetskin alueen pohjoisosassa. Ilmeisesti näin on käymässä myös Severodonetskin ja Lysytšanskin välissä.

Venäjän joukot ovat pyrkineet puolustajien selustaan myös etelästä Popasnan alueen kautta. Tällä suunnalla Venäjä onnistui etenemään toukokuussa, mutta puolustajien motitus tai eteneminen Slovjanskin ja Kramatorskin suuntaan ei toistaiseksi ole onnistunut.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat