Tutkimus: Yli puolet afrikkalaisista nuorista harkitsee muuttoa ulkomaille

Tutkimuksen mukaan koronapandemia vei uskon tulevaisuuteen, parhaiten menestyvät pienyrittäjyyttä tukevat maat.

Nuoret miehet uppoutuivat videopeliin Afrikan suurimassa slummissa Nairobin Kiberassa tammikuussa.

13.6. 20:50

Yli puolet afrikkalaisista nuorista harkitsee muuttoa ulkomaille huonojen tulevaisuuden näkymien vuoksi, kertoo African Youth Survey -tutkimus­­järjestön tuore selvitys.

Muutos huonompaan suuntaan on ollut nopeaa, sillä vastaavassa kahden vuoden takaisessa tutkimuksessa kaksi kolmasosaa vastaajista ilmoitti pysyvänsä kotimaassaan. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Monien nuorten koulut on suljettu koronapandemian vuoksi ja perheet ovat menettäneet samasta syystä tulonsa, arvioi tutkimusta rahoittaneen Etelä-Afrikan perherahaston edustaja Ivor Ichikowitz The Guardianille. Nuorten muuttohalukkuuden nopea nousu oli Ichikowitzin mukaan kuitenkin täysi yllätys.

Tutkimus tehtiin 15:ssä Afrikan maassa, joissa haastateltiin yhteensä 4 500:aa nuorta. Haastatellut olivat 18–24 vuoden ikäisiä. Nuorison huonoimmat tulevaisuuden näkymät olivat Nigeriassa – jopa sotaa käyvän Etiopian ja sotilaskaappauksen kynsiin joutuneen Sudanin nuoret suhtautuivat maansa tulevaisuuteen hieman optimistisemmin.

Öljyvaltio Nigerian talouskasvu on ollut vauhdikasta, mutta tasa-arvon ja demokratian puute, turvallisuus­viranomaisten mielivalta ja jatkuvat terrori-iskut ovat taanneet sen, ettei nuoriso juuri näe toivoa paremmasta.

Valoisimmat tulevaisuuden näkymät kotimaan ja Afrikan tulevaisuudesta olivat Ruandassa ja Ghanassa asuvilla nuorilla. Ichikowitzin mukaan syy muita parempaan menestykseen on ainakin ykkössijalle nousseessa Ghanassa nuorten perustamien yritysten tukeminen ja rahoittaminen.

”He eivät jää odottamaan toimettomina vaan nousevat ylös omilla avuillaan, vaikka on siinäkin haasteensa”, yhteisöjen kehittämiseen paneutuneen The Youth Cafe -järjestön johtaja Willice Onyango arvioi Kenian pääkaupungissa Nairobissa.

Onyangon mukaan nuorten perustamat pienyritykset kuitenkin kaatuvat ennen kolmatta syntymäpäiväänsä, ellei tukea ja ulkopuolista rahoitusta tule.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat