Turkki uhkaa jarruttaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä yli vuodella

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Nato-jäsenyydestä on järjestetty yksi palaveri eikä seuraavan ajankohta ole tiedossa.

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-jäsenhakemuksensa toukokuun puolivälissä.

14.6. 19:24

Turkki sanoo, että se on valmis lykkäämään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä yli vuodella. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Turkki vaatii Suomelta ja Ruotsilta toimia sellaisia kurdijärjestöjä vastaan, jotka Turkki näkee terroristeina. Lisäksi Turkkia vaivaavat sille asetetut asevientirajoitukset.

”Tämä on elintärkeä kansallisen edun asia, ja olemme valmiita estämään heidän jäsenyytensä yli vuoden verran”, Turkin Oikeus ja kehitys -puolueen (AKP) edustaja Akif Çağatay Kılıç sanoo The Guardianin mukaan.

Çağatay Kılıç kiistää, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden jarruttamisella olisi tarkoitus nostaa puolueen profiilia kansallismielisten turkkilaisäänestäjien keskuudessa. Turkissa pidetään vuonna 2023 presidentti- ja parlamenttivaalit, joista odotetaan istuvalle presidentille Recep Tayyip Erdoğanille haastavia.

Sen sijaan Çağatay Kılıç vaatii ”suurempaa kunnioitusta” Turkkia kohtaan, sillä maalla on Nato-maiden toiseksi suurin armeija ja se on lähettänyt Ukrainalle lennokkeja puolustautumista varten.

Suomen presidentti Sauli Niinistö kommentoi Suomen Nato-tilannetta maanantaina Ylen A-studiossa. Niinistön mukaan jäsenyysneuvottelut eivät ole edenneet millään tavalla.

Niinistö kertoi, että tilanteesta on pidetty yksi palaveri, johon osallistuivat Suomen ja Turkin presidenttien kabinetit sekä ministeriöiden edustajat. Seuraavan palaverin ajankohta on vielä kaikille osapuolille epäselvä.

Turkin vaatimukset vaikuttavat myös kesäkuun lopussa Madridissa pidettävän Nato-huippukokouksen ohjelmaan. The Guardianin mukaan Turkki aikoo järjestää tuolloin ylimääräisen kokouksen, jossa on tarkoitus käsitellä kurdikysymystä.

Suomen pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan asiassa olisi tärkeää löytää ratkaisu ennen Madridin kokousta. Marin kertoo, että Turkki oli suhtautunut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen myötämielisesti ennen hakemuksia.

”Jos emme ratkaise kysymyksiä ennen Madridia, on riski, että tilanne jäätyy”, hän sanoi Ruotsin Bommersvikissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat