WHO pohtii apina­rokon nimen vaihtamista ja taudin julistamista kansain­väliseksi kansan­terveys­uhaksi

WHO:n pääjohtajan mukaan julistusta kansain­väliseksi kansanterveys­uhaksi on aika harkita, sillä apinarokko­virus käyttäytyy epätavallisesti, ja sitä esiintyy yhä useammassa maassa.

Maailman terveysjärjestö (WHO) järjestää kokouksen apinarokkoon liittyen 23. kesäkuuta.

14.6. 18:36 | Päivitetty 14.6. 22:06

Maailman terveysjärjestö (WHO) ilmoitti tiistaina, että se pohtii apina­rokko­viruksen ja sen varianttien nimen vaihtamista. Asiasta uutisoivat tiistaina muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

”Ilmoitamme uusista nimistä mahdollisimman pian”, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi AFP:n mukaan.

Apinarokkoviruksen ja sen varianttien nimeäminen on saanut viime aikoina osakseen kritiikkiä, jonka mukaan viruksen nimi on leimaava ja syrjivä.

WHO kertoi tiistaina myös järjestävänsä 23. kesäkuuta hätä­kokouksen, jossa on määrä päättää, luokitellaanko maailmalla leviävä apinarokko kansain­väliseksi kansan­terveysuhaksi.

Luokitus kansainväliseksi kansan­terveysuhaksi on Reutersin mukaan YK:n korkein mahdollinen varoitustaso, ja se koskee tällä hetkellä ainoastaan korona­virusta ja poliota.

Esimerkiksi koronavirus julistettiin kansainväliseksi kansan­terveys­uhaksi tammikuussa 2020. Aiemmin julistus on annettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan muun muassa Kongon ebola­epidemialle.

Lue lisää: Apinarokko on saattanut tarttua ihmisten välillä jo kauan ennen vahvistettuja tartuntoja

Esimerkiksi Reutersin mukaan tänä vuonna on todettu 1 600 varmistettua ja 1 500 epäiltyä apinarokko­tapausta. Apinarokkoon kerrotaan kuolleen 72 ihmistä.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi Reutersin mukaan, että erilaisten toimien tehostamista on aika harkita, sillä virus käyttäytyy epätavallisesti ja sitä esiintyy yhä useammissa maissa.

”Emme halua odottaa, että tilanne riistäytyy käsistä”, WHO:n Afrikan hätätila­johtaja Ibrahima Socé Fall sanoi Reutersin mukaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat