EIT:n päätös pysäytti Britannian kiistellyn turva­paikan­hakijoita kuljettavan koneen lähdön Ruandaan

Ihmisoikeusjärjestön varapuheenjohtajan mukaan EIT:n päätös osoittaa, kuinka vaarallisesti Britannian hallitus toimisi siirtäessään turvapaikanhakijoita Ruandaan.

Britannian Wiltshiressä odottava lentokone, jonka piti brittimedian mukaan viedä turvapaikanhakijoita Ruandaan.

15.6. 4:43

Britannian ensimmäinen lento, jonka oli tarkoitus kuljettaa turvapaikanhakijoita Keski-Afrikan Ruandaan, peruttiin vain minuutteja ennen lähtöä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) teki ennen lentoa päätöksen, jonka seurauksena kone ei voinut lähteä.

Brittilehti The Guardian kirjoittaa tilanteen vaikuttavan siltä, että maan sisäministeriöllä ei ole mahdollisuuksia valittaa päätöksestä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että EIT:n päätös ei tarkoita, että maan suunnitelma lähettää turvapaikanhakijoita Ruandaan on kuopattu, vaan koko toimintaperiaatetta tullaan käsittelemään oikeusteitse.

Brittihallitus on The Guardianin mukaan jo maksanut 120 miljoonan punnan ennakkomaksun Ruandalle sopimuksesta, jossa maahan majoitetaan osa Britanniasta turvapaikkaa hakeneista ihmisistä.

Detention Action -ihmisoikeusjärjestön varajohtaja James Wilson kuvaili päätöstä historialliseksi The Guardianin mukaan. Hänen mukaansa päätös osoittaa, kuinka vaarallisesti Britannian hallitus toimisi siirtäessään turvapaikanhakijoita Ruandaan.

”Se [EIT] harvoin puuttuu jäsenmaidensa oikeusasioihin.”

”EIT on osoittanut, että ketään ei tulisi pakottaa lentokoneeseen, ennen kuin [Britannian] korkein oikeus käsittelee sopimusta vastustavan haasteemme ensi kuussa.”

Sisäministeri Priti Patel kertoi olevansa pettynyt EIT:n päätökseen ja että valmistelut seuraavaa lentoa varten alkavat nyt. Ruandan hallituksen edustaja Yolande Makolo sanoi maan olevan sitoutunut siihen, että järjestely saadaan toimimaan.

BBC:n mukaan Britannian korkeimman oikeuden tuomari päätti viime viikolla, että hallituksen Ruanda-toimintaa tulisi tarkastella kokonaisuutena, mutta maan sisäministeri Patel toimii laillisesti, jos hän sillä välin lähettää turvapaikanhakijoita Ruandaan.

Lennolla oli alun perin määrä olla 130 ihmistä, mutta tiistai-iltaan ajoitetulla lennolla oli tarkoitus lopulta olla seitsemän turvapaikanhakijaa.

The Guardian kertoo hallituslähteen vahvistaneen, että lento maksoi puoli miljoonaa puntaa (yli 575 000 euroa) ja se on jo maksettu julkisista varoista. Hallitus ei ole lehden mukaan avannut oikeuskustannuksia tai tulevien lentojen tai Ruandan-majoituksen hintoja.

Muun muassa Britannian oppositio ja kansalaisjärjestöt ovat jo aiemmin kritisoineet Ruanda-suunnitelmaa epäinhimilliseksi. Kriitikot ovat nostaneet esille muun muassa sen, että turvaa hakevien ihmisten majoittaminen ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneessä Ruandassa on kyseenalaista.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty totesi, että suunnitelma on shokeeraavan huonosti suunniteltu. Järjestön mukaan suunnitelma lisää kärsimystä ja siihen palaa myös suuria määriä julkisia varoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat