Venäjä ei tue Turkin suunnittelemaa sotilas­operaatiota Syyriassa

Syyriassa Turkki ja Venäjä tukevat eri puolia. Venäjän erikoisedustaja Syyriassa pelkää uuden hyökkäyksen epävakauttavan Syyrian tilannetta entisestään.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tahtoo perustaa ”turvavyöhykkeen” maan Syyrian-vastaiselle rajalle.

15.6. 8:50

Venäjä ei pidä Turkin mahdollista sotilasoperaatiota Syyriaan viisaana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turkki ja Venäjä ovat eri puolilla Syyrian sodassa. Venäjä pitää Turkin suunnitteleman sotilasoperaation vaarana tilanteen eskaloitumista ja epävakautumista, sanoi Venäjän erikoislähettiläs Syyriassa, Aleksandr Lavrentjev, keskiviikkona Ria novostin mukaan.

Lavrentjev sanoi myös, ettei Venäjä pidä Geneveä enää sopivana paikkana syyrialaisten välisille neuvotteluille.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan varoitti kesäkuun alussa, että maa valmistelee uutta sotilasoperaatiota kurditaistelijoita vastaan. Turkin tavoitteena on omien sanojensa mukaan perustaa ”turvavyöhyke” maan Syyrian-vastaiselle rajalle.

Venäjän erikoislähettiläs Syyriassa vieraili keskiviikkona Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa, jossa käytiin keskusteluja Turkin, Iranin ja Syyrian hallituksen ja kapinallisjoukkojen kanssa.

Erdoğan on jo useiden viikkojen ajan uhannut suunnittelevansa uutta sotilaallista hyökkäystä Turkin etelärajalle Kurdistanin työväenpuolue PKK:n taistelijoita ja Yhdysvaltain tukemaa Syyrian aseellista kurdijoukkoa YPG:tä vastaan. Turkki pitää PKK:ta ja YPG:tä terroristiryhminä.

Turkin mukaan sen on toimittava Syyriassa, koska Yhdysvallat ja Venäjä ovat sen mukaan rikkoneet Turkille vuonna 2019 antamaansa lupausta työntää YPG:n joukot 30:n kilometrin päähän Turkin rajalta.

Turkin mukaan hyökkäykset YPG:n hallitsemilta alueilta ovat lisääntyneet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat