Ruandan hallitus kertoi keskiviikkona, että se on edelleen sitoutunut toteuttamaan Britannian kanssa tehdyn sopimuksen Britannian lähettämien turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta, kertovat AFP ja Reuters.
Britannian ensimmäinen lento, jonka oli tarkoitus kuljettaa turvapaikanhakijoita Keski-Afrikan Ruandaan, peruttiin vain minuutteja ennen lähtöä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) teki ennen lentoa päätöksen, jonka seurauksena kone ei voinut lähteä.
Koneen kyydissä oli alunperin tarkoitus olla 130 henkeä, mikä lopulta kutistui seitsemään.
Ruandan hallituksen tiedottajan Yolande Makolon mukaan tapahtumat eivät pysäytä suunnitellun sopimuksen toteuttamista.
”Ruanda on yhä täysin sitoutunut siihen, että tämä kumppanuus saadaan toimimaan”, Makolo kertoi AFP:lle.
”Tämänhetkinen tilanne, jossa ihmiset tekevät vaarallisia matkoja, ei voi jatkua, sillä se aiheuttaa suunnatonta kärsimystä niin monelle”, hän sanoi viitaten vaarallisiin matkoihin Välimeren yli Eurooppaan.
Makolon mukaan Ruanda on valmiina vastaanottamaan siirtolaiset kun he saapuvat ja ”tarjoamaan heille turvaa ja mahdollisuuksia”, AFP kertoo.
Britannian ja Ruandan tekemään kyseenalaiseen sopimukseen kuuluu se, että osa Britanniasta turvaa hakevista ihmisistä siirretään Ruandaan odottamaan hakemuksensa käsittelyä. Britannia puolestaan maksaa Ruandalle tästä korvauksia, joita on määrä käyttää muun muassa siirtolaisten kouluttamiseen.
Britannia uskoo voivansa voittaa oikeudelliset haasteet turvapaikanhakijoiden lennättämisessä Ruandaan.
Britannian työ- ja eläkeministeri Therese Coffey kertoi Britannian yllättyneen ihmisoikeustuomioistuimen väliintulosta, mutta valmistelevan jo seuraavaa lentoa.
”Kaikkein tärkeintä on, että selätämme tämän ongelman juuri nyt. Palaamme varmasti takaisin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja riitautamme tämän alkuperäisen tuomion", Coffey sanoi keskiviikkona.
"Meidän täytyy tietysti käydä vielä päätös läpi, päättää, mitkä ovat seuraavat oikeudelliset askeleet, ja valmistella seuraava lento", hän sanoi.
"Ainoat ihmiset, jotka todella hyötyvät tästä, ovat ihmiskauppiaat, jotka työntäessään veneet merelle eivät välitä, elävätkö vai kuolevatko ihmiset."
Britannian sisäministeri Priti Patel kertoi aiemmin olevansa pettynyt EIT:n päätökseen. Patelin mukaan valmistelut seuraavaa lentoa varten alkavat perutusta lennosta ja päätöksestä huolimatta.
Britannian päätöstä kuljettaa turvapaikanhakijat tuhansien kilometrien päähän ovat kritisoineet YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ihmisoikeusjärjestöt.
Kriitikot ovat nostaneet esille muun muassa sen, että turvaa hakevien ihmisten majoittaminen ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneessä Ruandassa on kyseenalaista.
YK:n pakolaisasioiden päällikkö on kutsunut Britannian turvapaikkapolitiikkaa ”katastrofaaliseksi” ja koko Englannin kirkon johto on tuominnut sen moraalittomana.
Mediatietojen mukaan jopa kruununperijä prinssi Charles on yksityisesti kommentoinut suunnitelmaa ”kuvottavaksi”.
Britannian pääministeri Boris Johnsonin mukaan suunnitelman toteuttamista kuitenkin jatketaan.
Ennen lennon peruuntumista Johnson kommentoi, että laki on hänen mielestään järkevä. Hän piti myös mahdollisena, että Britannian valitsema politiikka voisi tulevaisuudessa vaatia joitain lakimuutoksia.
Johnson on perustellut sopimusta Ruandan kanssa sillä, että se voisi estää salakuljettajien toimintaa ja siirtolaisten kuolemia merellä.
Myös Tanskan hallituksen on kerrottu käyvän neuvotteluja turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta Ruandaan.
EIT:n päätös pysäytti tiistaina illalla Britannian kiistellyn turvapaikanhakijoita kuljettavan koneen lähdön Ruandaan.