Lentoyhtiö Ryanair perääntyy linjauksestaan vaatia kieli­testejä etelä­afrikkalaisilta

Ryanair vaati eteläafrikkalaisia matkustajia tekemään kielitestin afrikaansiksi todistaakseen kansalaisuutensa. Jos testiä ei suorittanut, ei päässyt lentämään Britanniaan tai Irlantiin.

Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary sanoo Etelä-Afrikan syytöksiä afrikaanstestin syrjivyydestä ”roskaksi” tiistaisessa lehdistötilaisuudessa.

15.6. 14:08

Irlantilainen lentoyhtiö Ryanair lopettaa afrikaansinkielitestit, kertoo uutistoimisto Reuters. Lentoyhtiö suostui lopettamaan eteläafrikkalaisille kohdistetut testit, koska Etelä-Afrikan hallinto kritisoi niitä syrjiviksi.

Ryanairin toimitusjohtaja Michael O'Leary kertoi tiistaina päätöksestä luopua testeistä, mutta kuvailee Etelä-Afrikan syytöksiä syrjinnästä ”roskaksi”.

”Heillä [eteläafrikkalaislla] ei ole vaikeuksia suorittaa testiä, mutta me emme ajatelleet, että se olisi sopimaton. Joten lopetimme afrikaansintestit, koska niissä ei ole mitään järkeä,” O’Leary sanoo.

Ryanair ilmoitti viime viikon maanantaina vaativansa Britanniaan ja Irlantiin matkustavia eteläafrikkalaisia tekemään kielitestin. Yhtiö perusteli päätöstä sillä, että se haluaa varmistaa, että kaikkien matkustajien passit ovat kunnossa. Sen mukaan liikkeellä on paljon väärennettyjä Etelä-Afrikan passeja.

Ryanairilla ei ole lentoyhteyttä Etelä-Afrikkaan, mutta se on asiakasmääriltään suurin Euroopan sisällä toimiva lentoyhtiö.

Afrikaans on yksi Etelä-Afrikan 11 virallisesta kielestä ja sitä puhuu noin 12 prosenttia kansalaisista. Alun perin hollannin kielestä kehittynyt kieli yhdistetään usein valkoiseen ylivaltaan ja apartheid-rotuerotteluun Etelä-Afrikassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat