Venäjä kertoi avanneensa evakuointi­­käytävän Severodonetskin sadoille siviileille, jotka piilottelevat kemian­tehtaan kellareissa

Kaupungin pormestarin mukaan evakuointireitti Ukrainan hallitsemalle alueelle on olemassa mutta se on vaarallinen.

Toukokuun lopussa tuhottu Severodonetskin keskimmäinen silta Donetsjoen yli satelliittikuvassa. Kuvakulma on luoteesta, tuhoutunut osa on Lysytšanskin kaupungin puolella.

15.6. 21:27

Venäjä ilmoitti keskiviikkona avanneensa evakuointiväylän Azotin kemiantehtaan kellareissa Severodonetskissa piileskeleville siviileille, kertoo uutistoimisto Interfax.

Venäjän asevoimien ilmoituksen mukaan evakuointikäytävän oli määrä olla avoinna keskiviikkona aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Sen turvin Severodonetskissa taisteluja piileskelevät siviilit voisivat Venäjän mukaan siirtyä tilapäismajoitukseen Svatoven kaupunkiin, joka sijaitsee Venäjän asevoimien hallitsemalla alueella noin 70 kilometriä Severodonetskin pohjoispuolella.

”Kaikille siviileille ilman poikkeuksia taataan turvallinen evakuointi ja siirtyminen humanitaarisessa saattueessa tilapäiseen sijoituspaikkaan”, Venäjän asevoimien hallintopäällikkö Mihail Mizintsev ilmoitti Interfaxin mukaan.

Keskiviikkoiltana ei ollut tietoa, oliko yksikään Severdonetskiin jäänyt siviili tarttunut tarjoukseen. Sekä Ukrainan että Venäjän tietojen mukaan Azotin kemiantehtaan kellareissa Ukrainan yhä hallussaan pitämällä teollisuusalueella on noin 500 siviiliä pommisuojassa. Yhteensä taistelujen runtelemassa kaupungissa on tiettävästi joitakin tuhansia siviilejä.

Hallintopäällikkö Mizintsev vaati Ukrainan taistelijoita antautumaan keskiviikon aikana nostamalla valkoisen lipun ja siirtymällä Venäjän sotavangeiksi. Mizintsevin mukaan vangeille taataan Geneven sopimuksen mukainen kohtelu ”kuten meneteltiin Mariupolissa”.

Viimeiset Mariupolin puolustajat jäivät Venäjän vangeiksi Azovstalin teollisuusalueella toukokuussa. Heidän kohtalostaan tai kohtelustaan ei ole yksityiskohtaisia tietoja.

Taistelu Severodonetskin kaupungista alkoi toukokuun alussa, kun Venäjän miehitysjoukot työntyivät kaupungin alueelle pohjoisesta ja idästä. Kesäkuun alussa Venäjä hallitsi yli puolta kaupungin pinta-alasta. Muutama päivä sitten Venäjän joukot etenivät kaupungin keskustaan.

Severodonetskin keskustasta ja teollisuusalueelta Donetsjoen ylitse Lysytšanskin kaupunkiin johtava Pavlogradin silta tuhottiin jo toukokuun lopussa. Kaupungin pohjois- ja etelälaidalla sijaitsevat maantiesillat tuhottiin viime sunnuntaina ja maanantaina. Venäjä ilmoitti tämän jälkeen, että Severodonetskin puolustajat ovat saarroksissa.

Severodonetskin pormestari Oleksandr Strjuk kertoi keskiviikkona Ukrainska Pravdalle, että Venäjä hyökkää kaupungin puolustajia kohti kolmelta suunnalta eli pohjoisesta, etelästä ja idästä.

Strjuk väitti, että puolustajilla ja siviileillä on yhä pakoreitti ulos Severodonetskista, vaikka reitti hänen mukaansa onkin vaarallinen. Strjuk ei ymmärrettävästi täsmentänyt, minkälaista pakoreittiä hän tarkoitti.

Kolmen tuhotun maantiesillan lisäksi joen yli Lysytšanskin puolelle johtaa myös hylätty rautatiesilta, joka on ollut poikki jo ennen meneillään olevia taisteluita. Ajoneuvojen joenylitys ei onnistu yhdelläkään näistä neljästä sillasta, mutta jalkaväki ja jalan kulkevat siviilit voisivat yrittää kulkua niiden kautta.

Ukrainalaisten tietojen mukaan viimeisen Severodonetskin sillan tuhosi Venäjä, venäläisten mukaan taas Ukraina. Molemmilla väitteillä on perusteensa: Venäjän tarkoitus voisi olla estää Ukrainan joukkojen huolto, Ukraina taas voisi sillat tuhoamalla estää Venäjän hyökkäyksen joen yli Lysytšanskin puolelle.

Siltojen tuhoamisen ajankohta viittaa kuitenkin siihen, että sillat ovat tuhoutuneet Venäjän iskuissa. Suoraan puolustajien hallitseman alueen keskelle johtava Pavlogradin silta tuhottiin jo kolme viikkoa sitten eli ennen kuin Venäjän joukot olivat taistelussa niskan päällä ja vaarassa edetä saman tien joen yli.

Kenen hallussa pohjoinen ja eteläinen silta on, siitä ei ole tietoa. Eteläinen silta ja sen vieressä sijaitseva, hylätty silta saattavat yhä olla Ukrainan hallitsemalla alueella. Ainakin Venäjän raportoitiin tällä viikolla tulittaneen alueella sijaitsevaa lopetetun lipeätehtaan aluetta tykistöllä ja raskailla raketinheittimillä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat