Espanjan helleaalto nostanut lämpötilan paikoin jo 43 asteeseen – noin 800 hehtaaria metsää tuhoutunut maasto­paloissa Kataloniassa

Katalonian alueen hallitus uskoo, että metsäpalot voivat levitä jopa 20 000 hehtaarin alueelle. Helleaallon ennustetaan jatkuvan lauantaihin asti.

Helikopteri metsäpalon yllä Sierra de Leyrissä Espanjassa keskiviikkona.

16.6. 14:25

Espanjan pelastusviranomaiset ovat jatkaneet maastopalojen sammuttamista, kun maata koetteleva helleaalto on nostanut lämpötilan paikoin jopa 43 asteeseen.

Uutistoimisto AFP kertoo, että hälyttävin tulipalo Baldomarin lähellä Kataloniassa on tuhonnut jo 500 hehtaaria metsää. Alueen hallitus uskoo, että palo voi levitä jopa yli 20 000 hehtaarin alueelle.

Ketään ei ole evakuoitu, mutta Katalonian viranomaiset ovat eristäneet useita asuinalueita varotoimena.

Leridan provinssissa, jossa Baldomar sijaitsee, lämpötilat ovat nousseet torstaina 41 asteeseen.

Kataloniassa riehui torstaiaamuna myös kaksi muuta maastopaloa Leridan ja Tarragonan maakunnissa. Ne olivat tuhonneet lähes 300 hehtaaria, kertoivat Katalonian viranomaiset.

Espanjassa tähän vuodenaikaan poikkeuksellinen helleaalto on kestänyt jo kuusi päivää. Espanjan ilmatieteenlaitos Aemet ennustaa sen kestävän lauantaihin asti.

Espanjassa kirjattiin kuumin toukokuu sitten 2000-luvun alun. Maassa on koettu jo neljä hellejaksoa alle vuoden sisällä.

Tutkijoiden mukaan helleaallot ovat yleistyneet ilmastonmuutoksen vuoksi.

Lämpötilojen noustessa maailmanlaajuisesti helleaaltojen ennustetaan yleistyvän ja voimistuvan ja niiden vaikutusten yleistyvän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat