Kaksi kuoli rahti­laivojen törmäyksessä Itämerellä joulukuussa – päihtyneenä britti­alusta ohjannut mies sai 1,5 vuoden vankeus­tuomion

Mies oli oikeuden mukaan päihtynyt törmäyshetkellä.

Tanskalaislaivaan törmännyt brittialus M/S Scot Carrier kuvattuna kesällä 2020.

16.6. 20:41

Brittiläistä Scot Carrier -rahtilaivaa ohjannut 30-vuotias brittimies on saanut puolentoista vuoden tuomion kuoleman­tuottamuksesta, kertoo uutistoimisto AFP.

Mies oli vastuussa rahtilaivasta, kun se törmäsi huomattavasti pienempään tanskalaiseen Karin Høj -rahtilaivaan joulukuussa Itämerellä lähellä Ruotsin Ystadia. Molemmat tanskalaislaivassa olleet ihmiset kuolivat törmäyksen seurauksena.

Vain yksi heistä on löytynyt, mutta Tanskan poliisi on julistanut toisenkin kuolleeksi.

Lue lisää: Britti- ja tanskalais­alukset törmäsivät Itämerellä joulu­kuussa – brittimiehelle syyte kuoleman­tuottamuksesta

Oikeuden mukaan tuomittu brittimies oli päihtynyt, kun laivat törmäsivät. Tanskan yleisradioyhtiö Danmarks Radion mukaan hän myönsi oikeudelle myös puhuneensa jollekulle tabletin välityksellä ennen törmäystä. Mies myönsi hänen huomionsa olleen törmäyshetkellä muualla.

Tanskalaisalus sai törmäyksen seurauksena laajoja vaurioita ja kaatui. Törmäys tapahtui vesialueella, jossa laivan kuljettajien on oltava erityisen varovaisia.

Puolustuksen mukaan tuomio on perusteltu.

”Häpeän käytöstäni törmäystä edeltävinä tunteina, ja olen pahoillani”, mies sanoi oikeudessa DR:n mukaan.

Mies kertoi oikeudessa, että oli juonut alkoholia ennen työvuoroaan, mutta työvuoron aikana hän ei juonut. Tutkinnan perusteella mies oli noin 1,2 promillen humalassa törmäyshetkellä.

Lue lisää: Mitä rahti­laivojen törmäyksestä tiedetään? Grafiikka näyttää, kuinka britti­alus seilasi edes­takaisin törmäyksen jälkeen

Brittimies kertoi oikeudelle nähneensä tanskalaislaivan alle 15 sekuntia ennen laivojen törmäystä. Hän yritti pysäyttää kuljettamansa aluksen, mutta aikaa oli liian vähän.

Scot Carrier jatkoi matkaansa osuman jälkeen. Tuomitun mukaan brittimies oli niin paniikissa, ettei edes ajatellut palaavansa takaisin törmäyspaikalle. Laiva palasi takaisin vasta sen jälkeen, kun Ruotsin merivartiosto oli ottanut siihen yhteyttä.

Oikeus päätti myös, että brittimies karkotetaan Tanskasta kuudeksi vuodeksi, eikä hän saa enää ohjata laivaa maan aluevesillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat