EU-komissio ehdottaa Ukrainalle ja Moldovalle virallisen jäsenehdokkaan asemaa – Suomi aikoo suhtautua myönteisesti

Komissio teki arvionsa Ukrainasta, Moldovasta ja Georgiasta pikavauhtia. Georgia ei saanut hakijamaan asemaa sisäpoliittisen kahtiajakonsa takia.

17.6. 12:44 | Päivitetty 17.6. 15:30

Bryssel

EU-komissio ehdottaa, että Ukrainalle ja Moldovalle pitäisi antaa EU:n virallisen ehdokasmaan asema.

Georgialle annetaan ”näkymä jäsenyydestä”, mutta ei vielä ehdokasmaan asemaa.

Päätös Ukrainan ja Moldovan jäsenehdokkaan asemasta vaatii EU:n 27 jäsenmaan yksimielisen päätöksen. Asia on esillä ensi viikolla EU:n huippukokouksessa.

”Ukraina on eurooppalainen maa, ja Ukraina kuuluu eurooppalaiseen perheeseen. Suomi on perinteisesti perustanut oman kantansa komission perusteltuun arvioon asiasta, ja ennakoin että suhtaudumme myönteisesti sekä Ukrainan että Moldovan hakijamaan statukseen”, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoo.

Suomen hallitus muodostaa kantansa asiaan ensi viikon keskiviikkona, huippukokouksen aattona.

Vaikka jäsenmaat myöntäisivät Ukrainalle ja Moldovalle hakijamaan aseman, se ei tarkoita, että varsinaiset jäsenyysneuvottelut vielä alkaisivat. Ja jos ne joskus alkavat, neuvottelut kestävät useita vuosia.

Ukrainalta ja Moldovalta vaaditaan jäsenyyden etenemisen ehtona lukuisia uudistuksia.

”Kyse on maiden kyvykkyydestä ja halusta tehdä uudistuksia. Toistaiseksi sieltä on viestitty, että halu on suuri”, Tuppurainen sanoo.

Tuppuraisen mukaan hakijamaan statuksessa on kyse myös toivon antamisesta hakijamaiden kansalaisille.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n laajentumisesta vastaava komissaari Olivér Várhelyi kertoivat komission näkemyksen Ukrainan, Moldovan ja Georgian EU-jäsenhakemuksista perjantaina Brysselissä.

”Kyllä, Ukraina ansaitsee näkymän jäsenyydestä ja kyllä, se ansaitsee jäsenehdokkaan aseman”, von der Leyen sanoi Ukrainasta. Von der Leyen oli pukeutunut Ukrainan lipun väreihin, keltaiseen ja siniseen.

Von der Leyen oli pukeutunut keltaiseen ja siniseen.

Von der Leyen kertoi, että Ukraina on ottanut jo askelia muun muassa korruptionvastaisissa toimissa, perusoikeuksissa ja oikeusvaltiotoimissa. Edistystä on tapahtunut, mutta työtä von der Leyenin mukaan riittää vielä.

Ukrainan hallinto toimii sodasta huolimatta, ja ainakin osaa EU:n edellyttämistä uudistuksista voi viedä eteenpäin, komissio arvioi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti komissiota Twitterissä päätöksestä, joka hänen mukaansa on ”ensimmäinen askel Ukrainan EU-jäsenyyden polulla ja tuo voittomme yhä lähemmäksi”.

Moldova saa samantapaisen arvion kuin Ukraina. Silläkin arvioidaan olevan mahdollisuuksia jäsenyyteen.

Georgiassa komission päähuoli on maan poliittinen kahtiajakautuminen, joka on hidastanut suunniteltuja uudistuksia.

”Kaikki on nyt kiinni Georgiasta. Ovi sille on auki”, von der Leyen sanoi.

Komissio ei ole koskaan aiemmin tehnyt yhtä nopeasti arviota EU:hun pyrkivien maiden jäsenyysmahdollisuuksista kuin nyt. Ukraina jätti jäsenhakemuksen helmikuun lopussa pian sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt maahan. Moldova ja Georgia seurasivat perässä.

Von der Leyen korosti, että hakijamaan asema ei tarkoita jäsenyysneuvotteluiden aloittamista. Jäsenyysprosessi on hänen mukaansa ”dynaaminen”: siinä voi tapahtua edistystä, mutta se voi myös juuttua paikalleen tai siinä voidaan mennä takaisinpäin, jos maat eivät kykene uudistuksiin tai niiden kehitys kääntyykin toiseen suuntaan kuin EU edellyttää.

Lue lisää: Tutkija: Presidentti Zelenskyi ei ole oikea johtaja viemään Ukrainaa Euroopan unioniin: ”Hän tekee jatkuvasti vääriä päätöksiä”

Etenkin Ukrainan mahdollinen jäsenehdokkaan status on saanut EU-maista paljon tukea, mutta siitä on vielä pitkä matka jäseneksi. Jäsenkriteerit ovat samat kaikille maille, mitään pikakaistaa ei ole luvassa.

”Ukrainalla on hyvin realistinen käsitys hakuprosessista. Maa ei odota oikotietä jäsenyyteen, vaan on jalat maassa -asenteella lähdössä liikkeelle täyttääkseen ne kriteerit, jotka EU-jäsenyys vaatii”, Tytti Tuppurainen sanoo.

”Myös Suomi pitää kiinni siitä, että kunkin jäseneksi haluavan maan tulee täyttää kriteerit ja pyrkiä vastaamaan EU:n odotuksiin sisämarkkinoiden toiminnasta, oikeusvaltiosta ja korruptionvastaisesta työstä.”

Torstaina Ukrainassa vierailleet Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Mario Draghi ilmaisivat kannattavansa Ukrainan ottamista EU-jäsen­ehdokkaaksi.

Osaa jäsenmaista Ukrainan ja Moldovan ehdokasmaan asemakin mietityttää. Poliittinen asetelma on kuitenkin nyt pedattu niin, että huippukokouksessa vastahakoisten maiden on vaikea asettua poikkiteloin.

Tällä hetkellä virallisia hakijamaita ovat Albania, Pohjois-Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. Mahdollisia ehdokasmaita ovat Bosnia ja Hertsegovina sekä Kosovo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat