Ruotsin pääministeri ottaa etäisyyttä kurdi­edustaja Kakabavehiin: Ei neuvotteluja, Turkin arvostelema sopimus päättyy syksyllä

Ruotsin pääministeri sanoo, että sosiaalidemokraatit eivät neuvottele Amineh Kakabavehin kanssa asevientikiellosta Turkkiin. Ruotsin Nato-hakemusta jarruttava kurdisopimus Kakabavehin ja sosiaalidemokraattien kanssa päättyy pian.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson 13. kesäkuuta.

17.6. 13:56 | Päivitetty 17.6. 19:17

Tukholma

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson on kommentoinut sopimusta, jonka sosiaalidemokraatit ovat tehneet sitoutumattoman valtiopäivä­edustaja Amineh Kakabavehin kanssa.

Andersson sanoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin haastattelussa, että sopimus Kakabavehin kanssa päättyy pian.

Kakabavehin kausi valtiopäivä­edustajana päättyy syksyllä, eikä hän aio asettautua ehdolle syyskuun vaaleissa. Näin puolueen ja Kakabavehin sopimus ei ole enää voimassa, sosiaali­demokraatit katsovat.

Lue lisää: Ruotsin hallituksen budjetti­esitys on taas kiinni kurdi­edustaja Kakabavehista, joka vaatii, ettei maa vie aseita Turkkiin – päätös voidaan joutua tekemään arvalla

Anderssonin hallitus esitteli perjantaina ylimääräisen muutosbudjetin, jonka puitteissa hallitus haluaa korottaa ruotsalaisten eläkkeitä. Hallituksen budjettia tukevat valtiopäivillä vasemmistopuolue, ympäristöpuolue ja keskustapuolue, joiden äänet eivät kuitenkaan riitä budjetin läpimenoon.

Hallitus tarvitsisi Kakabavehin äänen, mutta Kakabaveh on kertonut vaativansa hallitukselta Turkkiin kohdistuvan asevientikiellon jatkamista. Muuten hän ei äänestä hallituksen budjetin puolesta.

Turkki on puolestaan vaatinut asevienti­kiellon purkua vastineeksi tuesta Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Pääministeri Andersson kertoi tällä viikolla, että Ruotsi aikoo tarkastella asevienti­kysymystä uudelleen Nato-hakemuksen valossa, minkä on tulkittu tarkoittavan sitä, että Ruotsi voisi jatkossa ryhtyä viemään aseita Turkkiin.

Lue lisää: Naton Stoltenberg: Ruotsi ottanut jo kaksi tärkeää askelta vastatakseen Turkin turvallisuus­huoliin

Andersson sanoo ruotsalaislehden haastattelussa, että hallitus ei aio neuvotella Kakabavehin kanssa.

”Amineh Kakabaveh saa itse valita, haluaako hän äänestää 1 000 kruunun korotuksesta Ruotsin eläkeläisille”, Andersson sanoi lehdelle.

Andersson ei ottanut kantaa siihen, miten hallitus aikoo varmistaa Kakabavehin tuen ensi viikolla järjestettävässä budjetti­äänestyksessä.

Myös valtiovarainministeri Mikael Damberg sanoo Svenska Dagbladetille, että Kakabavehin kanssa ei ole neuvoteltu aseiden viennistä. Damberg luottaa Kakabavehin silti äänestävän budjetin puolesta.

Sosiaalidemokraatit teki viime vuonna Kakabavehin kanssa sopimuksen, jossa puolue asettui tukemaan Pohjois-Syyriassa toimivaa kurdien PYD-puoluetta. Sopimuksen myötä Kakabaveh suostui antamaan ratkaisevan äänen, jolla Anderssonista tuli pääministeri.

Viime viikolla sosiaalidemokraatit vahvistivat kurdisopimuksen olevan yhä voimassa, minkä myötä Kakabaveh antoi hallitukselle ratkaisevan äänen epäluottamus­äänestyksessä.

Amineh Kakabaveh Ruotsin valtiopäivätalon edustalla kesäkuussa.

Sosiaalidemokraattien ja Kakabavehin sopimus hiertää Turkin ja Ruotsin välejä, koska Turkin näkemyksen mukaan PYD on osa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta, jonka EU on määritellyt terroristi­järjestöksi.

Kakabaveh kertoi HS:n haastattelussa viime viikolla, ettei luota sosiaali­demokraattien pitävän kiinni sopimuksestaan. Hän uskoo puolueen tekevän Turkille myönnytyksiä Nato-hakemuksen vuoksi.

Lue lisää: Entisestä lapsisotilaasta tuli Ruotsin kohtalon ratkaiseva poliitikko – ”Ei minulla ollut halua tai kunnianhimoa tähän, mutta olen joutunut tulilinjalle”, sanoo Amineh Kakabaveh, jota kutsutaan Turkissa terroristiksi

Ruotsin opposition mukaan sosiaali­demokraattien sopimus Kakabavehin kanssa on vaarantanut Ruotsin Nato-jäsenyys­prosessin. Ruotsissa monet asiantuntijat katsovat, että Turkki ei tule tukemaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä ennen kuin sopimuksesta Kakabavehin kanssa luovutaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat