Putin piti Pietarin talous­foorumissa ehkä uransa huonoimman puheen

Yhdysvaltain sijasta suurimmat haukut Venäjän presidentiltä sai EU, mutta niistäkin madonluvuista oli puhti poissa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui Pietarin talousfoorumissa perjantaina.

17.6. 12:28 | Päivitetty 17.6. 20:07

Venäjän presidentti Vladimir Putinin piti perjantaina odotetun puheensa Pietarin talousfoorumin pääistunnossa. Putin haukkui alkajaisiksi ”läntiset kumppanit”, kuten Yhdysvaltain ja sen liittolaisten nimitys presidentin kielenkäytössä kuuluu.

Putinin pääsanoma kansainvälisestä tilanteesta oli, että Yhdysvallat ja EU-maat ovat aiheuttaneet kansainvälisen talouskriisin, jolla ei ole hänen mukaansa ”mitään tekemistä Donbasin erikoisoperaation kanssa”. ”Erikoisoperaatio” tarkoittaa Putinin kielenkäytössä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Todisteeksi Putin mainitsi, että energian hinnannousu ja inflaation kohoaminen ylipäätään alkoi paljon ennen ”erikoisoperaatiota”.

Putin toisti vanhan näkemyksensä, jonka mukaan ”yksinapaisen maailmanjärjestyksen” aika on ohitse eli Yhdysvaltain valta-asema maailmassa on historiaa.

Yhdysvaltoja suuremmaksi konnaksi Putinin puheessa nousi tällä kertaa kuitenkin Euroopan unioni. Putinin mukaan EU-maiden inflaatio ylittää Venäjän inflaation ja on yksin EU-maiden vika.

”He ovat tehneet sen omin käsin”, Putin julisti.

Varttitunnin sättimisen jälkeen Putin siirtyi talousasioihin ja venytti puheensa lähes tunnin ja kahdenkymmenen minuutin mittaiseksi. Pääsanoma oli, että Venäjällä menee hyvin tai ainakin paremmin kuin länsivalloilla. Pakotteet taas aiheuttavat vaikeuksia lähinnä niille, jotka pakotteita asettavat.

Afrikan maiden ja Lähi-idän elintarvikepulasta puhuessaan Putin suorastaan hapuili sanoissaan, mikä ei ole hänelle lainkaan tyypillistä. Presidentin näkemys oli, ettei ruokapula ainakaan Venäjän vika ole.

Ukraina voisi viedä viljansa maailmalle Mustanmeren satamien sijaan vaikka Romanian, Valko-Venäjän tai Puolan kautta. Jos Putinia on uskominen, jättää Ukraina vaihtoehtoiset vientireitit käyttämättä pelkkää ilkeyttään tai laiskuuttaan.

Venäjän talouden ja sijoitusilmapiirin kehumisessa Putin meni lopulta sellaisiin yksityiskohtiin kuin Kamaz-kuorma-autotehtaan ja Pietarin traktoritehtaan tuotantomäärien kohoamisen selostamisen.

Puheen siirtyessä ensi vuoden maantieremontteihin ainakin Talebanin edustaja, Afganistanin Moskovan-lähetystön asianhoitaja Jamal Nasir Garval näytti nukahtaneen mustan turbaaninsa alle.

Uuvuttava puhe saattoi olla Putinin 22-vuotisen valtionjohtajauran huonoin. Jopa loppukiekaisu Venäjän ”kolossaalisista mahdollisuuksista” jäi vaisuksi ja lyhyeksi. Samoin venäläisyleisön aplodit.

Esiintyjäkorokkeella Putinin puhetta seurasivat tilaisuuden juontaja Margarita Simonjan ja keskusteluun valmistautunut Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev. Hän osoitti diplomaattisia taitoja jähmettymällä suolapatsaaksi tunti ja 20 minuuttia kestäneen puheen aikana.

Presidentin puhe alkoi yli puolitoista tuntia myöhässä teknisten ongelmien vuoksi. Kremlin lehdistöpäällikön Dmitri Peskovin mukaan ongelmat johtuivat hakkereista, jotka onnistuivat torstaina kaatamaan foorumin tietojärjestelmän ja hidastamaan muun muassa osallistujien kirjautumista tapahtumaan.

Pietarin talousfoorumi kokoontuu tänä vuonna 25. kerran. Mukana on muun muassa Egyptin, Serbian, Kazakstanin ja Kiinan delegaatioita. Lisäksi tilaisuuteen osallistuvat ääriliike Talebanin edustajat sekä kahden Itä-Ukrainan ”separatistialueen” johtajat.

”Venäjän Davosiksi” kutsuttu tapahtuma järjestetään tänä vuonna The Moscow Timesin mukaan pienemmällä osallistujamäärällä ja suuremmalla salailulla kuin aiempina vuosina Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat