Ecuadorin presidentti julisti maahan poikkeus­tilan alkuperäis­kansojen mielen­osoitusten vuoksi

Maanantaina alkaneissa mielenosoituksissa on loukkaantunut ainakin 43 ihmistä.

Turvallisuusjoukot kohtasivat mielenosoittajia perjantaina Ecuadorin pääkaupunkiin johtavan valtatien varrella.

18.6. 10:05

Etelä-Amerikan Ecuadorin presidentti Guillermo Lasso on julistanut poikkeustilan kolmeen maakuntaan vastauksena alkuperäiskansojen aloittamille mielenosoituksille.

Myöhään perjantaina julistettu poikkeustila koskee myös maan pääkaupunki San Francisco de Quitoa. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Poikkeustila julistettiin, kun alkuperäiskansojen maanantaina aloittamat hallituksen vastaiset mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi. Mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa on loukkaantunut tähän mennessä ainakin 43 ihmistä. Lisäksi 37 on pidätetty.

Mielenosoituksia on järjestetty sekä kaupungeissa että niihin johtavilla moottoriteillä, joissa mielenosoittajat ovat katkaisseet liikenteen eri puolilla maata.

Alkuperäiskansat ovat vaatineet mielenosoituksissa polttoaineen hintojen laskemista. 17,7 miljoonan asukkaan maasta yli miljoona kuuluu alkuperäiskansoihin.

Mielenosoittajat marssivat Ecuadorin pääkaupungissa torstaina.

Poikkeustilan aikana presidentti voi kutsua maan asevoimat ylläpitämään järjestystä, rajoittaa kansalaisoikeuksia ja julistaa ulkonaliikkumiskieltoja.

”Olen sitoutunut puolustamaan pääkaupunkiamme ja maatamme”, presidentti perusteli poikkeustilaa Ecuadorin televisiossa. Presidentti Lasso on julistanut jo ainakin kahdesti poikkeustilan Ecuadoriin hieman yli vuoden kestäneellä toimikaudellaan.

Polttoaineiden hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet öljyntuottajamaa Ecuadorissa vuodesta 2020 lähtien, kertoo AFP. Maa on kärsinyt viimeisten vuosien aikana erityisesti nousevasta inflaatiosta, työttömyydestä ja köyhyydestä.

Ecuadorin pääkaupungissa mielenosoituksiin maanantaina osallistunut nainen pitelee kylttiä, jossa on maan presidentin Guillermo Lasson kuva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat