Rajut myrskyt ja tulvat ovat vaatineet ainakin 59 kuolon­uhria Intiassa ja Bangladeshissa, miljoonia ihmisiä saarroksissa

Tulvat saivat alkunsa kaatosateista, jotka ovat olleet Bangladeshissa viime päivien aikana erityisen rajuja.

18.6. 14:16 | Päivitetty 18.6. 18:34

Monsuunimyrskyt ovat aiheuttaneet tuhoisia tulvia Bangladeshissa ja Intiassa. Myrskyt ovat vaatineet lauantai-iltaan Suomen aikaa mennessä ainakin 59 ihmisen hengen, kertovat paikalliset viranomaiset. Tapauksista kertoo uutistoimisto AFP.

Aiemmin lauantaina paikalliset viranomaiset kertoivat ainakin 16 ihmisen kuolleen Intiassa maanvyörymien vuoksi. Bangladeshissa myrskyn uhreista ainakin 21 kuoli salaman­iskujen ja neljä maan­vyörymien takia.

Tulvat saivat alkunsa kaatosateista, jotka ovat olleet Bangladeshissa viime päivien aikana erityisen rajuja.

Tulvien odotetaan pahenevan entisestään viikonvaihteen aikana.

Ihmisiä evakuoitiin pelastusveneillä tulva-alueelta perjantaina Sylhetissä.

Erityisen rankkoja tulvat ovat olleet Bangladeshin koillisosassa sijaitsevassa Sylhetin kaupungissa. Alueen hallituksen johtajan Mosharraf Hossainin mukaan kaupunki oli juuri toipunut sitä viime kuussa riepotelleista kaatosateista, jotka olivat pahimmat vuosikausiin ja vaativat ainakin 10 kuolonuhria.

Lauantaiaamuna tulvat pahenivat alueella rankkasadekuuron seurauksena ja katkaisivat sähköt lähes kaikilta alueen asukkailta. Sääennusteiden mukaan monsuuni­myrskyjen on määrä jatkua seuraavien kahden vuorokauden ajan.

Miljoonien on myös kerrottu jääneen myrskyn vangeiksi.

”Tilanne on huono. Yli neljä miljoonaa ihmistä on jäänyt tulvavesien vuoksi jumiin”, Hossain sanoi.

AFP:n mukaan ihmisiä on kuitenkin saatu suojaan ja sijoitettua hätä­majoituksiin paikallisiin kouluihin. Maan koillisosassa viranomaiset ovat evakuoineet loukkuun jääneitä ihmisiä.

”Koko kylä joutui veden alle aikaisin perjantaina, ja me kaikki jäimme jumiin”, kertoi eräs Companiganj-kylän asukas, jonka perhe joutui myrskyn silmään.

”Odotettuamme koko päivän kotimme katolla naapurimme pelasti meidät pelastus­veneellä. Äitini sanoi, ettei hän ole koskaan nähnyt tällaisia tulvia koko elämänsä aikana”, asukas kertoi AFP:lle.

Paikalliset odottivat hätämajoitukseen pääsyä Bangladeshissa lauantaina.

Lähes 165 miljoonan asukkaan Bangladesh on erityisen altis hirmumyrskyille.

Tutkijat ovat varoittaneet ilmaston­muutoksen lisäävän voimakkaiden myrskyjen määrä alueella entisestään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat