Ukraina ottaa askelia EU-tiellä aikomalla ratifioida Istanbulin sopimuksen

Osalle EU-maista perheväkivaltaa ehkäisemään luodun Istanbulin yleissopimuksen ratifiointi saattaa olla edellytys Ukrainan EU-jäsenehdokasaseman hyväksymiselle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (oikealla edessä), Saksan liittokansleri Olaf Scholz (vas.) ja Italian pääministeri Mario Draghi (taaempana oikealla) vierailivat torstaina Ukrainassa tapaamassa presidentti Volodymyr Zelenskyiä (toinen vasemmalta) ja keskustelemassa EU-jäsenyydestä.

18.6. 20:20

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi lauantaina Ukrainan parlamentille lakiesityksen siitä, että Ukraina liittyy mukaan Euroopan neuvoston yleissopimukseen perheväkivallan ehkäisemisestä. Sopimus tunnetaan myös nimellä Istanbulin sopimus.

Istanbulin sopimuksen ratifiointi keskellä sotatoimia on Zelenskyiltä ja Ukrainalta askel kohti virallista asemaa Euroopan unionin jäsenehdokkaaksi.

EU:n komissio esitti perjantaina Ukrainalle ja Moldovalle virallista asemaa EU-jäsenehdokkaana. Keskeisten EU-maiden tuki Ukrainan ehdokasasemalle kuultiin torstaina, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Italian pääministeri Mario Draghi ja Romanian presidentti Klaus Iohannis vierailivat Ukrainassa tapaamassa Zelenskyiä ja keskustelemassa EU-jäsenyydestä.

EU-maiden johtajat käsittelevät Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuutta ensi viikon huippukokouksessa Brysselissä.

European Pravda -lehti kertoi Ukrainan parlamentin käsittelevän lakiesitystä maanantaina. Vaikka Ukrainalla on vahva EU-maiden tuki jäsenehdokkaaksi, osa EU-maista korostaa toisia enemmän, että Ukrainan on täytettävä jäsenyyskriteerit ja vahvistettava erityisesti oikeusvaltiotaan. Osalle EU-maista se, että Ukraina ratifioi Istanbulin yleissopimuksen, saattaa olla edellytys EU-jäsenehdokasaseman hyväksymiselle.

Ukraina oli mukana allekirjoittamassa Istanbulin yleissopimusta vuonna 2011, muttei ole ratifioinut sitä. Sopimus velvoittaa siinä mukana olevat maat luomaan lainsäädäntöä, jolla väkivallantekijöitä voidaan asettaa syytteisiin muun muassa perheväkivallasta, henkisestä ja fyysisestä väkivallasta, pakko-aborteista ja avioliitossa tapahtuvasta raiskauksesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat